Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb gyermeken végeztek szívtranszplantációt Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb gyermeken végeztek szívtranszplantációt az Országos Kardiológiai Intézetben - tudta meg az InfoRádió. A hírt megerősítette a kórház vezetése, de nyilatkozni a kisgyermek állapotáról személyiségi okokra hivatkozva nem akartak.

Az Országos Kardiológiai Intézetben elvégzett gyermek-szívtranszplantációk közül ez volt a 12. Úgy tudjuk a kisgyermek több hónapja várt a beavatkozásra. Ez a várakozási idő átlagosnak számít, aki eddig a leghamarabb esett át a műtéten, az 35 napot, aki a legkésőbb, az 180 napot várt.

Információink szerint jelenleg ketten várnak az intézményben hasonló beavatkozásra. Az intézmény nem akart nyilatkozni a konkrét beavatkozásról, személyiségi okokra hivatkozva.

Magyarországon 2007-ben végezték az első gyermek-szívtranszplantációt, az Országos Kardiológiai Intézetben azóta is kiemelt feladatnak tekintik a gyermek-szívátültetést. Évente körülbelül 800 gyermek születik szívhibával, e betegcsoport kétharmada igényel sebészi beavatkozást élete folyamán. A műtét elvégzése az esetek felében az élet első hat hónapjában szükséges.

Információink szerint a klinika látóterében évente 30 új vagy műszívre váró gyermek van, és általában 5-6 transzplantációt tudnak végezni. Fontos tudni, hogy műszívvel azonban sokáig tudják stabil állapotban tartani a gyermeket. A szakemberek szerint egy év után lehet sikeresnek tekinteni a szívátültetést gyermekeknél.