Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tizenhárom árhullám vonult le a Tisza felső szakaszán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
December végétől tizenhárom árhullám vonult le a Tisza felső szakaszán; ezek közül három haladta meg az elsőfokú, kettő pedig másodfokú készültségi szintet - olvasható a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Fetikövizig) honlapján.

A weboldalon megtekinthető értékelés szerint az elmúlt időszakban változatos hidrológiai események követték egymást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: az év kezdetével jelentős téli és tavaszi, valamint nyári csapadéktevékenység következtében egymást követő árhullámok vonultak le a Felső-Tiszán, amit elnyúló belvizes időszakok követtek a térségben.

Az igazgatóság működési területén átlagosan évi 605 milliméter csapadékot regisztrálnak, melyből július végéig átlagosan 335 milliméter szokott lehullani. Ehhez viszonyítva a 2010 júliusig lehullott csapadék a 600 millimétert is meghaladta, ami megfelel a teljes évi mennyiségnek. A csapadékrekordot egyébként május tartja, ekkor 157 százalékkal több eső esett; ez a sokévi átlag két és félszerese.

A nyíregyházi vízügyi szervezet mérései szerint a legtöbb csapadék - mintegy 240 milliméter - Záhonyban hullott, ami meghaladta a valaha mért májusi maximumot (235 mm), és négyszerese a májusi átlagcsapadéknak.

A folyók mederteltsége jóval az átlag felett volt, a folyamatos esőzések miatt a belvízcsatornákon a legnagyobb vízállásokat megközelítő vízszinteket regisztráltak. A főfolyásokon levezetett vízmennyiségek sok helyen az eddig mért legnagyobb értéket is meghaladták - olvasható a Fetikövizig honlapján.