eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Önálló hivatala lehet a hungarikumoknak - lapszemle

Önálló hivatal felügyelheti a hungarikumokat - írja a Népszabadság. A kifejezés sok éve használatban van, pontos, jogszabályszerű rögzítésével azonban egyelőre adós a magyar törvényhozás. Valószínűleg csak őszig, mivel várhatóan ekkor kerül a képviselők elé az erről szóló jogszabálycsomag.

Ha így lesz, akkor már januártól megkezdheti működését a csak Magyarországhoz (pontosabban, a jogalkotók megfogalmazása szerint: a Kárpát-medencéhez) köthető szellemi termékek, áruk, hagyományok összegyűjtésére, regisztrálására és állami "menedzselésére" létrehozott új önálló intézmény - mondta a Népszabadságnak Birinyi József, a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője.

Egyszerűbbé válik a jövőben az idősek elhelyezése a szociális otthonokba, és könnyebben vehetik igénybe az érintettek a házi segítségnyújtás rendszerét, ami visszaszoríthatja az illegális idősotthonok terjedését - olvasható a Magyar Nemzetben. A lap információi szerint a kormány rendeletben szüntetné meg a szakértői rendszert és növelné az intézmények kihasználtságát, az intézkedések nyomán pedig komoly összeg maradhat az államkasszában.

A Napi Gazdaság szerint rendet vág a bankadó a lízingpiacon. Elsősorban a bankfüggetlen társaságok jövője válik kérdésessé, de Hordós Zoltán, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint a többiek helyzete is bizonytalan. Olyan időben érte a bankadó a szektort, amikor a válság nyomán a szakma elvesztette saját tőkéjének ötödét - az a 2008-as 77 milliárd forintról 60 milliárd forintra esett -, és a piac az idén tovább zsugorodott. Így kell nagyjából nyolcmilliárd forint különadót befizetniük. Ahhoz, hogy a szektor veszteséges társaságai be tudják fizetni a különadót, sok vállalkozásnak további tőkét kell kérnie a tulajdonosától - bár erről még nincsenek pontos adatok.

Stagnál a kártyapiac - írja a Világgazdaság. Bár a hazai hitelintézetek már legalább annyi új hitelkártyát bocsátanak ki, mint amennyit önként vagy kényszerből visszaadnak az ügyfelek, még inkább stagnálásról, mint újrainduló növekedésről lehet beszélni. Ugyanakkor a piaci szereplőknek lenne mit behozniuk, mivel - a jegybank adatai szerint - 2009-ben bő 230 ezerrel, alig több mint másfél millióra csökkent az itthon használatban lévő hitelkártyák száma, a forgalom pedig 4,3 százalékkal, 324 milliárd forintra apadt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×