eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kórházak lejárt tartozása megközelítőleg 37 milliárd forint - a nap hírei

Az ombudsman szerint alkotmányos visszásságot okozott az átfogó nemzeti génmegőrzési program elmaradása. Elkészült az Alstom-metrókocsikra vonatkozó szerződéseket elemző jelentés a BKV-nál. A nap legfontosabb hírei.

Megközelítőleg 37 milliárd forint lejárt tartozása van a kórházaknak - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Szócska Miklós az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az átadás-átvételnél még 22 milliárdos összegről kaptak információt. Hozzátette: az adósságállomány teljes összegét kedden, az államtitkárság és az öt érintett szakmai szervezet egyeztetése után hozzák nyilvánosságra. A politikus azt mondta: a felmérésre azért volt szükség, mert nem álltak rendelkezésre érvényes számok. Hozzátette: az adatok pontosítása után vizsgálják meg, hogy mi az oka az adósságnak, majd - a szakmai szervezetek bevonásával - átgondolják az esetleges konszolidáció feltételrendszerét.

Az ombudsman szerint alkotmányos visszásságot okozott a Gyurcsány- majd a Bajnai-kormány azzal, hogy nem gondoskodott az átfogó nemzeti génmegőrzési program megalkotásáról és végrehajtásáról. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azt is kifogásolta, hogy a genetikai sokféleség megőrzésével összefüggő állami feladatnak nem volt megfelelő a finanszírozása. Fülöp Sándor állásfoglalásában azt írta: ebben a helyzetben a génbankok finanszírozása és fenntartása bizonytalanná vált, veszélybe került például az érdi génbank léte is. Az ombudsman márciusban indított vizsgálatot, miután kiderült: az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztő Kutató, Fejlesztő Közhasznú Társaság a jogszabályi előírás ellenére sem alakult át nonprofit gazdasági társasággá, a Fővárosi Ítélőtábla ezért nem jogerősen a kht. kényszer-végelszámolását rendelte el.

Két megoldást tartalmaz a BKV által készített jogi vizsgálat az Alstom-metrókocsikra vonatkozó szerződések esetleges megszüntetésére. A közlekedési társaság a Fővárosi Közgyűlés június 3-ai döntése alapján készítette el a döntési alternatívákat elemző anyagot. Ikvai-Szabó-Imre főpolgármester-helyettes az InfoRádióban elmondta: az egyik lehetőség a 2-es metróvonalra vonatkozó szerződés felmondása, valamint az 4-es vonalat érintő megállapodás újratárgyalása. A szabaddemokrata politikus hozzátette: a másik megoldás - ami szerinte a jelenlegi helyzetben célszerűbbnek tűnik -, hogy megvárják a másodfokú határozatot a kettes metróvonalra szánt járművek típusengedélye ügyében. -A budapesti 2-es metróvonalra gyártott új metrószerelvények típusengedélyének kiadását elsősorban a járművek fékrendszerének hiányosságai miatt tagadta meg a hatóság; az Alstom fellebbezett a határozat ellen.

A legutóbbi felmérések szerint az újonnan folyósított lakossági hitelek között már több mint 80 százalékos a forint alapúak aránya - közölte a Magyar Nemzeti Bank szakigazgatója. Tabák Péter az InfoRádióban ezt egyebek mellett a csökkenő, jelenleg mintegy 2 százalékpontos kamatkülönbözettel indokolta. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy már a tavalyi év végétől tapasztalható a forint alapú hitelek előretörése a jelzálogkölcsönöknél.

A második negyedévben 27,4 milliárd, az első félévében pedig 69,7 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az OTP Bankcsoport. Ez a gyorsjelentés szerint 35, illetve 17 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, és kevesebb az elemzői várakozásoknál is. A csoport eredménye a második negyedévben 43 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a féléves pedig 18 százalékkal magasabb, mint egy éve így 150, illetve 259 milliárd forint volt. Az adózott eredményt főként a rekordösszegű céltartalékképzés rontotta, amelynek féléves értéke 49 százalékkal nőtt, és elérte a 151 milliárd forintot.

Három arany- és egy ezüstérmet szereztek a magyar úszók a budapesti Európa-bajnokság mai versenynapján. Gyurta Dániel 200 méteres mellúszásban győzött, Molnár Ákos a nyolcadik lett. 200 vegyesen kettős magyar siker született, Hosszú Katinka egy századmásodperccel előzte meg Verrasztó Evelynt. A nap utolsó fináléjában a Mutina Ágnes, Dara Eszter, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn alkotta 4x200 méteres gyorsváltó lett aranyérmes a franciák és a britek előtt.

Felmentette Csopaki Gyulát, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökét a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György arról is döntött, hogy a posztra pályázatot írnak ki. Az indoklás szerint a hivatal nem működik hatékonyan, ezért modernizálni kell, a szervezeti átalakítás és az innovációs stratégia kidolgozása az új elnök feladata lesz.

Csökkenti a főosztályok számát, egyúttal nyilvános versenypályázatot ír ki a főosztályvezetői posztokra a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca közölte: 52 helyett 41 főosztály lesz a jövőben és minden főosztályvezetői posztra nyílt versenypályázatot írnak ki holnap. A pályázatok beadási határideje: augusztus 25-e, szerda.

Ismét elindul Budapest V. kerületének polgármesteri posztjáért Rogán Antal, a városrész jelenlegi vezetője. A fideszes politikus azt is közölte: a Fővárosi Közgyűlésben képviselőként, és nem főpolgármester-helyettesként kívánja kivenni részét a munkából. Rogán Antal döntését úgy indokolta: nem akar csalódást okozni azoknak az embereknek, akik annak idején megválasztották.

Debrecenben este 7 órára állt helyre a tömegközlekedés, miután egy telefonáló 1 órakor robbantással fenyegetőzött a helyi közlekedési cég forgalomirányítójánál. A hívás miatt teljesen megbénult a Hajdú-bihari megyeszékhely busz és villamos közlekedése. A rendőrök 132 járművet vizsgáltak át, de nem találtak bombát. Szombaton már érkezett egy hasonló telefonos fenyegetés és robbanószer akkor sem került elő.

Újabb gyermek szívtranszplantációt végeztek az Országos Kardiológiai Intézetben. Az InfoRádió értesülését megerősítette a kórház vezetése, de a kisgyermek állapotáról személyiségi okokra hivatkozva nem nyilatkoztak.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×