Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Van, ami megtörheti a kényszerű egyensúlyt az ellenzékben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ellenzéki pártok olyan kényszer szülte egyensúlyba kerültek a Parlamentben, amelyből csak egy új párt mozdíthatná ki őket - állapította meg új tanulmányában a Méltányosság Politikaelemző Központ. Az MSZP, az LMP és a Jobbik egyszerre akarja kritizálni a centrális erőteret létrehozó kormányt, és közben különbözne egymástól, de ez nem megy. Jól mutatja ezt a Magyarország pénzügyi szuverenitásáról és konkrétan a bankadóról folytatott vita - mondta az InfoRádiónak Antal Attila, a tanulmány szerzője.

Hátrányból vágnak neki az ellenzéki pártok az önkormányzati választásoknak, hiszen a kétharmados többségű Fidesz-KDNP kormány "előre menekült", és megváltoztatta az ahhoz kötődő szabályokat - mondta az InfoRádiónak a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Antal Attila szerint az LMP, az MSZP és a Jobbik ráadásul azzal is tovább rontja saját helyzetét: összefogással, az egymás javára történő visszalépések sorozatával esélyük lehetne akár a fővárosban is keresztülhúzni a Fidesz számításait, ám úgy tűnik, nem lesznek képesek megegyezni.

Ugyancsak jellemző az ellenzéki pártokra, hogy gyakran nem képesek érdemben hozzászólni a Parlament elé kerülő ügyekhez, így volt ez a bankadó esetében is, amelyet az LMP és az MSZP támogatott ugyan, de érvei nem kaptak túl nagy nyilvánosságot - tette hozzá az elemző.

Antal Attila úgy véli, hogy az ellenzéki pártok között kényszer szülte egyensúlyi állapot alakult ki: mindnyájuknak kritizálnia kell a kormány lépéseit, ám arra is odafigyelnek, hogy ne használjanak olyan érveket, amely a másik két fél sajátja lehet. Ez alapot adhatnak valamiféle burkolt együttműködésre, de most úgy tűnik, nincs esélye annak, hogy megállapodásra jussanak.

A "kényszeregyensúly" megtörésére egy másik lehetséges forgatókönyv, hogy a Jobbik és az LMP a centrális erőtér felé közeledve előbb-utóbb betagozódik a rendszerbe. Ez az MSZP-vel ugyanakkor nem fordulhat elő - mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Hanganyag: Herczeg Zsolt