eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Országleltárt készíttet a kormány 2011 végére

A kormány 2012-től kívánja működtetni az egységes integrált nemzeti vagyonnyilvántartást. Nagy Anna kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után bejelentette: a kormány döntött a vagyonleltár elkészítésének munkamenetéről. Miként kiemelte, az a cél, hogy egységes, látható, pontos, hiteles nyilvántartás jöjjön létre. Robák Ferenc kormánybiztos arról tájékoztatott, hogy Magyarország felkészült az uniós elnökségre.

A kormány felkérte az érintett tárcákat - a vidékfejlesztésit, a nemzeti fejlesztésit, a honvédelmit, a belügyit, és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát -, valamint és a KSH-t, hogy augusztus 30-ig hozzanak létre munkacsoport, amely megvizsgálja a nyilvántartási rendszerek kompatibilitását, szükség szerinti integrálását az új rendszerbe.

A kabinet emellett felkérte Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési és Fazekas Sándor, vidékfejlesztési minisztert, hogy az "országleltár" elkészítéséhez szükséges forrásokat a 2011-es költségvetésbe tervezzék be, illetve, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével legkésőbb 2011. december 31-ig készítsék el az "országleltárt", azon belül pedig egy egységes és integrált állami vagyon-nyilvántartási rendszert.

Nagy Anna elmondta azt is, hogy az "oszágleltár" 2012-től működik, a rendszer működtetése és fejlesztése pedig nemzeti fejlesztési miniszter feladat lesz.

Kiemelte még, hogy a kabinet a költségvetési források mellett uniós forrásokban is gondolkozik.

A kormányszóvivő aláhúzta: eddig elmaradt az állami vagyont képező épületek, építmények, létesítmények jogi, műszaki állapotának egységes felmérése, dokumentálása, nyilvántartásba vétele, a földhivatali nyilvántartással való összevetése.

Az előzetes vizsgálatok során kiderült - fűzte hozzá -, hogy a jelenlegi nyilvántartások részben nem naprakészek, nem teljes körűek, nem pontosak, a nyilvántartásban szereplő adatok pedig nem hitelesek.

A kormány jó gazda szeretne lenne, ezért tételesen számba kívánja venni, mije is van az országnak - fogalmazott Nagy Anna.

Az egységes, integrált nemzeti vagyonnyilvántartást, azt, hogy mik a közös vagyontárgyak, nemcsak a kormány, hanem az állampolgárok is nyomon tudják követni - emelte ki azzal, hogy ehhez először fel kell tárni, hogy hol és milyen állapotban vannak a rendelkezésre álló eszközök.

Az "országleltárról" a kormányszóvivő úgy vélekedett: a közvagyon törvényes, mindenekelőtt a nemzet érdekében történő felhasználása nemcsak az ország alapvető gazdasági érdeke, de fontos alappillére a társadalmi igazságérzetnek is. Amíg nem vesszük számba, hogy mink is van, nagyon nehéz tisztán látni, miből lehet gazdálkodni - húzta alá.

Két új tárcaközi bizottság megalakulásáról is beszámolt a kormányszóvivő a kabinet ülése után. Nagy Anna elmondta: a társadalmi felzárkózási és cigányügyi tárcaközi bizottság olyan állandó testület lesz, amely a magyar cigányság felzárkózását kívánja ösztönözni, ennek érdekében összehangolja a kormányzati intézkedéseket.

Hozzátette: feladatai közé tartozik a hosszú távú nemzeti stratégia megalkotása, valamint egy rövidtávú akcióterv kidolgozása. Közölte: a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság célja pedig, hogy a határon túl élő, illetve a világban szétszóródott magyarságot érintő kormányzati döntéseket összehangolja.

Nagy Anna szólt arról is, hogy ezek mellett kiszélesítik az európai koordinációs tárcaközi bizottság hatáskörét is.

A tájékoztatón Robák Ferenc kormánybiztos elmondta, hogy Magyarország felkészült a takarékos, de az országot méltó módon bemutató uniós elnökségre, amelynek során 9 milliárd forintos költségkerettel legalább 200 nemzetközi rendezvénynek adunk otthont, zömében Gödöllőn és Budapesten, de egy-egy programot várhatóan Debrecenben és Balatonfüreden tartanak meg.

Robák Ferenc közölte, hogy év végére elkészül az uniós elnökség honlapja; ehhez Belgium hasonló weboldalának ingyen megkapott szoftverét használják fel.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×