Másfél milliárd folyhat be a parkolási rend megváltoztatása nyomán

Infostart
2010. augusztus 11. 08:09
Újabb főútvonalakon teszik fizetőssé a parkolást januártól Budapesten. A Fővárosi Önkormányzat 1,5 milliárd forintos bevételt remél az intézkedéstől, ám a parkolási díj továbbra is csak akkor emelkedik, ha drágul a BKV-jegy.

Másfél milliárd forintos plusz bevételt jelenthet a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy januártól fizetőssé válik a parkolás számos budapesti főútvonalon. Erről március végén döntött a közgyűlés, bár ezek az útszakaszok jogilag már nyolc éve a várakozási övezet részét képezik, az önkormányzat azonban korábban nem kötött szerződést ezek üzemeltetésére - mondta az InfoRádiónak a Parking Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezúttal 93 kilométernyi főútvonal lesz fizetős, elsősorban azokon a részeken, ahol a mellékutcákban eddig is pénzbe került a parkolás. Ilyen például az Alkotás utca a XII. kerületben, a Bartók Béla út a XI. kerületben, illetve az Andrássy útnak az Oktogontól a Hősök teréig terjedő szakasza - magyarázta Gyarmati Zoltán, megjegyezve: a változás 6990 parkolóhelyet érint.

Az üzemeltetés a száz százalékig a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Parking Kft. feladata lesz. Ezeken az útszakaszokon az országban egyedülálló módon az uniós direktíváknak megfelelően szedik majd a pénzt a parkolásért: a parkolóórákba bedobott, illetve az SMS-ekből befolyó összegek az önkormányzat számlájára folynak be, a kft. pedig ebből költségeinek ellenértékét kapja meg szigorú üzleti terv, illetve elszámolás alapján.

Gyarmati Zoltán megjegyezte, hogy a parkolási díj bevezetése környezetvédelmi, illetve forgalomszervezési szempontból is fontos: így könnyebb lesz majd megállni az érintett útszakaszokon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást