eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagy a baj az egyetemi klinikákon

A Világgazdaság írása szerint a teljes pénzügyi összeomlás és a betegellátás ellehetetlenülése fenyegeti a pécsi és a szegedi orvosi egyetemet, a debreceni és a budapesti egyetemi klinikán pedig a betegellátás színvonala sérül nagymértékben, ha nem kap pénzt az ágazat. Az Egyetemi Klinikák Szövetsége 25 milliárd forintot vár a kormánytól.

A kórházak és egyetemi klinikák gazdasági vezetői már tavaly ősszel panaszkodtak a finanszírozásra. Azt mondták: az államtól kapott pénz kevés.

Véleményüknek sok helyütt hangot adtak, még azután is, hogy a kabinet a sorozatos tárgyalások után több tíz milliárd forintot juttatott az intézményeknek.

Februárban, a betegek világnapján mégis zöld zászló kihelyezésével, illetve zöld szalag önkéntes viselésével hívták fel a figyelmet a betegek, a betegellátók és a betegellátás tragikus helyzetére.

Stubnya Gusztáv, a Semmelweis Egyetem stratégiai igazgatója korábban azt mondta: az állami pluszforrás a felhalmozott adósság rendezésére elég. Ez a többletforrás az adósságkezelésre elég, a finanszírozás ezzel érdemben nem változik - hangoztatta az igazgató.

Az idén januárban átutalt 39 és fél milliárd forint Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szerint sem segítette a kórházakat érdemben.

Nem többlet pénz, hanem egy előrehozott kifizetés volt a januárban a kórházaknak átutalt 39 és fél milliárd forint - jelentette ki Csiba Gábor.

De nemcsak a kisebb kórházak, vagy megyei intézmények, hanem az egyetemi klinikák is bajban vannak. A négy orvosegyetem érdekképviseletét ellátó szövetség szerint a teljes pénzügyi összeomlás és a betegellátás ellehetetlenülése fenyegeti a pécsi és a szegedi orvosi egyetemet, a debreceni és a budapesti egyetemi klinikán pedig a betegellátás színvonala sérül nagymértékben, ha nem kap pénzt az ágazat.

Az Egyetemi Klinikák Szövetsége 25 milliárd forintra számít a kormánytól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×