Miért jó a tartós tankönyv?

Infostart
2010. augusztus 10. 09:50
Egyre népszerűbbek a tartós tankönyvek, sok általános- és középiskolában már nemcsak a rászoruló diákok, hanem egész osztályok a könyvtárból kikölcsönzött kötetekből tanulnak - mondta az InfoRádiónak Menyhártné Hámori Andrea, a Nemzeti Tankönyvkiadó kereskedelmi igazgatója.

Az iskolák egy törvényi előírás értelmében kötelesek a teljes, náluk használt tankönyvkeret 25 százalékát tartós tankönyvekből biztosítani. Az ilyen kiadványokért a diákok szüleinek nem kell fizetniük, hiszen az intézmények a könyvtári készletből adják azt kölcsön.

A Nemzeti Tankönyvkiadó kereskedelmi igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a törvény születésekor ez még nem volt így, de ma már minden iskolában eleget tesznek ennek az előírásnak, sőt, akadnak középiskolák, ahol a ötven-hatvan százalékban tartós tankönyvekből tanulnak a diákok.

Az ilyen kölcsönzött kiadványokból nemcsak a rászoruló gyerekek kapnak, hanem, ha igénylik, azok is, akik családjának nem okozna gondot a tankönyvek megvásárlása. Sokaknak megfelel ez a megoldás, de még mindig vannak jócskán olyan szülők, akik új köteteket vesznek a gyerekeknek, hogy azok ne használtból tanuljanak - magyarázta Menyhártné Hámori Andrea.

A tartós tankönyveket általában három évig használják a diákok. Egy-egy, iskolában használt kiadvány négy-öt évre kap minisztériumi jóváhagyást, azután át kell dolgozni és újra minősíttetni. Ilyenkor lecserélik az iskolai könyvállományt is.

Főként az irodalomkönyvek, a drága atlaszok, nyelvkönyvek, történelemkönyvek és szöveggyűjtemények, forrásgyűjtemények, az érettségire felkészítő kiadványok, illetve feladatgyűjtemények kerülnek be a tartós tankönyvek körébe - fűzte hozzá a Nemzeti Tankönyvkiadó kereskedelmi igazgatója.

Hanganyag: Szabó Fruzsina


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást