eur:
393.4
usd:
368.08
bux:
66269.8
2024. április 24. szerda György

Milyen programot tervez Schmitt Pál?

Schmitt Pál szerint az új alkotmányt akár jövő tavasszal el is fogadhatja a parlament. Az államfő a Magyar Televízió Az Este Extra című műsorának adott hétfői interjújában beszélt arról is, hogy első külföldi útja Ausztriába vezet és az óramutató járásával ellentétes irányban körbejárja a határ menti országokat és találkozik az ottani államfőkkel is.

Kiemelte: a mostani alkotmányból meg kell tartani azt, ami jó, és ami kiállta az idő próbáját. Hozzátette: ő maga nem lehet alkotmányozó elnök, de az alkotmányozási folyamatnak szeretne részese lenni.

Közölte: a kormány szándéka, hogy az új alkotmányhoz beérkező javaslatokat átvizsgálja és az alkotmányt előkészítő tanácskozásokat ez év végére befejezze.

Az államfő szerint az új alkotmányt akár jövő tavasszal el is fogadhatja a parlament.

Arra a kérdésre, hogy személy szerint ő hogyan képzeli el az elnöki szerepkört, azt válaszolta: a magyar elnök szerepfelfogását az alkotmányban igen szűken rögzíti. Mint kiemelte, államfőként két lehetősége van az Országgyűlés által elfogadott törvények kezelése kapcsán: a politikai vétó, valamint az előzetes normakontroll.

A demokráciai feletti őrködés az alkotmányosság feletti őrködést jelenti - fejtette ki. Hozzátette: fennkölt megbízatás, hogy az első számú nagykövete lesz külföldön Magyarországnak.

Beszélt arról is, hogy első külföldi útja Ausztriába vezet és az óramutató járásával ellentétes irányban körbejárja a határ menti országokat és találkozik az ottani államfőkkel is.

Schmitt Pál újból megerősítette: köztársasági elnökként szívén viseli a magyar nyelv védelmét.

Elmondta, hogy az alkotmány értelmében az államfő is alapíthat díjat, ezért létrehozza a magyar nyelv védelme díjat. Úgy fogalmazott: az anyanyelv kopik, szegényedik, a magyar fiatalok már nem beszélnek olyan szépen, mint korábban. Kérdésre válaszolva közölte: a határon túli magyarok számára is nyitott lenne a díj.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy míg a tanuláshoz, művelődéshez való jog benne van az alkotmányban, addig a sportot nem említi az alaptörvény. Közölte, javasolni fogja, hogy - mint alapvető emberi jogot - az egészséges életmódhoz és a sportoláshoz való jogot is vegyék bele. Hozzátette: a gyerekek hatvan százaléka nem sportol.

Schmitt Pál közölte: intenzív kapcsolatot kíván fenntartani a kormánnyal és az ellenzéki pártokkal is. Hozzátette: közjogi méltóság kinevezésekor - mint például idén a legfőbb ügyész kinevezésekor - konzultál minden parlamenti párttal.

Beszélt arról is, hogy sűrűbben lesz a parlamentben, mint elődei, úgy fogalmazott, szeretné hallgatni a törvényhozás menetét.

Az Országgyűlés utolsó napján elfogadott törvényekről szólva azt mondta: a "szakszerűség és a törvényesség mezsgyéjén" kell dolgoznia és egy fiatal jogászcsapat áll mögötte, ők ellenőrzik, hogy a jogszabályok megfelelnek-e az alkotmányosság követelményeinek. Úgy fogalmazott: első ránézésre nem lát olyan törvényt, amely nagyon aggályos lenne.

Közölte: a bírósági végrehajtásról szóló törvényt hétfőn aláírta, a jogszabály szerint a következő fűtési szezon végéig, azaz 2011. árpilis 15-ig tart a kilakoltatási moratórium.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztével kapcsolatban hangsúlyozta: szívesen venné, ha az utódja is egy olimpiai bajnok lenne, de, mint kiemelte, lobbizni nem fog senkiért.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×