Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amit mindenképpen tudni kell a tanszervásárláskor

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legalább tizenkétezer forintba kerül egy középiskolás diák tankönyvcsomagja, a legtöbb kiadással az elsős és a kilencedikes tanulók szülei számolhatnak. Az anyagi nehézségekkel küzdő családok azonban kérhetnek az iskolától részletfizetési lehetőséget - mondta az Inforádiónak Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke.

Az a gond, hogy a szülőknek kevesebb a pénzük, mint az előző években - szögezte le a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke. Keszei Sándor hozzátette: a középiskolások helyzete a legnehezebb, elsősorban a kilencedikeseké, mert nekik mindent újonnan kell megvenniük, ami aztán a következő évfolyamokra már megmarad.

A tankönyvcsomagok ára változó. Az átlag iskolákban 12 ezer forintból ki lehet hozni, de ismert olyan intézmény, ahol ez 25 ezer forintba kerül. Ez függ az iskola jellegétől és a követelményektől is. Például ahol erős a nyelvoktatás, ott nagyon drága nyelvkönyveket kell megvásárolniuk a tanulóknak - mondta az elnök.

A szülőknek azt a tanácsolja Keszei Sándor, hogy meggondoltan vásároljanak, ne vegyenek meg olyasmit, ami fölösleges, csak azt, amit az iskola előír.

Vigyázni kell a boltokban hirdetett akciós csomagokkal is, mert aki azokat összeállította, nem tudhatta, hogy az adott intézmény mit kér. Így előfordulhat, hogy hiába van ráírva, melyik évfolyamnak készült, hiányozhatnak belőle szükséges eszközök - figyelmeztetett az elnök.

Keszei Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy nem kell külön baleset biztosítást kötni a tanulókra. Magyarországon ugyanis minden gyermek három éves korától tizennyolc éves koráig az állam által biztosítva van.

A törvény lehetőséget ad a család anyagi lehetőségeitől függően kedvezményekre, illetve fizetési halasztásra a tanszerellátáshoz. Ezt a szülők kérelmezhetik, akkor is, ha nem kifejezetten szegények, de nem maradt pénzük szeptemberre, hogy mindent kifizessenek az iskolakezdéshez - mondta el Keszei Sándor.

Hanganyag: Szabó Fruzsina