eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Terézváros hatékonyabb világörökségi törvényt szeretne

Terézváros szerint hatékonyabb világörökségi törvény megalkotására lenne szükség a műemléképületek megóvása érdekében. A VI. kerületi önkormányzat szombaton az MTI-nek küldött közleményében arra tett javaslatot, hogy amennyiben a magántulajdonosok nem újítják fel a védett épületeket, akkor az állam sajátítsa ki ezeket az ingatlanokat.

Közölték, Terézváros határozottan támogatja, hogy szülessen "megfelelőbb, hatékonyabb" jogszabály a világörökség megóvása érdekében.

Azt hangoztatták, olyan helyzetet kell teremteni, amelyben az állami és önkormányzati, tehát a közösségi érdek találkozni tud, és eközben az épített örökséget méltó módon óvni lehet.

Emlékeztettek arra, hogy nemrég civil kezdeményezés indult a világörökségi Andrássy út egyik meghatározó épülete, a Balettintézetnek otthont adó Drechsler-palota megóvása és méltó helyreállítása érdekében.

Mint írták, az épület 1999-es, az akkori fideszes polgármester által jegyzett eladása óta még állagmegóvás sem történt. Jelezték: az ingatlan sorsa a 11 évvel ezelőtti értékesítés óta bizonytalan.

Terézváros szerint az államnak tudatosabban és felelősségteljesebben kellett volna műemlékvédelmi épületekkel kapcsolatos teendőket elvégeznie, nem pedig átadnia az egyébként is nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak, amelyekre így több milliárd forintos felújítási kötelezettség hárul.

Az önkormányzat a helyzet tarthatatlanságára saját példáját említette. Eszerint az állam az 1990-es években körülbelül félszáz műemléki épületet (ezek között az Andrássy úton 28-at) adott át Terézvárosnak.

A VI. kerület szerint azonban az államnak "a nemzeti értékeket figyelembe véve" kellett volna felelősségteljesen kezelnie a kiemelt prioritással bíró budapesti épületeket.

Arra mutattak rá, hogy az egyre nehezebb gazdasági helyzetben lévő önkormányzatoknak most sincs lehetőségük arra, hogy ilyen óriási költségeket maguk tudjanak finanszírozni.

Terézváros szerint ezért a Drechsler-palota megmentésére és méltó helyreállítására ma az látszik a legcélszerűbbnek, ha az állam él jogalkotási erejével, és olyan törvényi környezetet teremt, amelyben a magántulajdonost is hatékonyabban kötelezik a műemléki és felújítási kötelezettségeinek elvégzésére.

Amennyiben a kötelezettségeknek nem tesznek eleget, az államnak - közérdek és kulturális örökségvédelem címén - kötelessége volna a kisajátítási eljárást elindítania, majd haladéktalanul elvégezni a szükséges felújítási és egyéb feladatokat - javasolta közleményében Terézváros önkormányzata.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×