Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szerződésben utasítanák el a hálapénzt a rezidensek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy látja, hogy a rezidensrendelet módosításával itthon tarthatók ugyan a fiatal orvosok, az intézkedés azonban csak tűzoltás volt. Szerinte a hálapénzrendszer felszámolása mellett a fizetéseket is növelni kell majd a jövőben.

Az új, illetve módosított jogszabály már nem tartalmazza azokat a szankciókat, amelyek eddig elriasztották a fiatal orvosokat, és amelyek miatt a végzősök kétharmada nem akart itthon dolgozni - magyarázta a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Habár júliusban fogadták el ezt a módosítást, a jelentkezési határidő lejártakor az látszott, hogy a végzősök 85 százaléka beadta a jelentkezését a magyar szakképzésbe - tette hozzá Papp Magor.

Szerinte azonban ez a rendeletmódosítás csak tűzoltásra volt jó. Arra, hogy a szakma ne veszítsen el rövid idő alatt sok orvost. Ahhoz azonban még sokat kell tenni, hogy élhető egészségügyi életpálya lehetősége alakuljon ki a fiataloknak - mondta.

Elsősorban olyan fizetést kell adni hosszú távra az orvosoknak, amelyből meg tudnak élni - szögezte le Papp Magor. Hozzáfűzte: a fiatalokra ugyanis riasztó hatással van a kialakult hálapénz-rendszer. Valószínűleg ezért döntenek úgy, hogy nem pénzzel bélelt borítékok árán akarnak megélni, és inkább nyugati munkahelyet választanak.

Épp emiatt tartja fontosnak a Magyar Rezidens Szövetség a bérrendezés mellett a hálapénzrendszer felszámolását - közölte a szervezet elnöke.

Papp Magor felhívta a figyelmet arra, hogy a végzősök körében készült felmérés szerint több mint 93 százalékuk egy kisebb bérkonszolidáció esetén már szerződésben utasítaná el a hálapénznek már a lehetőségét is.

Hanganyag: Gál Ildikó