Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Önkormányzati választás: Újra a Duna Palotában lehet az Országos Választási Központ

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Várhatóan ismét a Duna Palotában alakítják ki az Országos Választási Központot (OVK), így az október 3-i helyi önkormányzati képviselői és polgármester-választás, valamint a települési kisebbségi önkormányzati választás előzetes, tájékoztató eredményeit a szavazás éjszakáján innen közlik majd - közölte szombaton Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) nemrég kinevezett vezetője.

Ez azt jelenti, hogy az V. kerületi Zrínyi utca 5. szám alatti épületben ülésezik majd az Országos Választási Bizottság, itt alakítják ki a hazai és a nemzetközi média számára a sajtóközpontot, ide látogathatnak majd a nemzetközi megfigyelők, és itt hirdeti majd ki a köztársasági elnök a nem hivatalos eredményeket.

A Duna Palota neobarokk épülete 1994 és 2008 között adott otthont az Országos Választási Központnak, és csak a 2009. évi európai parlamenti választás előtt költözött az OVK az Önkormányzati Minisztérium (korábban Belügyminisztérium) Roosevelt téri épületébe. (A választás lebonyolítása ekkor az önkormányzati miniszter feladatkörébe tartozott.)

A költözésre azért volt szükség, mert az intézmény kikerült a belügyi tárca fenntartása alól, így a választási szerveknek jelentős díjat kellett volna fizetniük az épület bérléséért.

A 2010. áprilisi választás után azonban a voksolás lebonyolítása átkerült a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, az OVI, valamint a tárca választási főosztálya pedig elköltözött a Belügyminisztérium épületéből egy Arany János utcai ingatlanba.

Az őszi önkormányzati választást tehát már nem lehet a Belügyminisztérium épületében intézni, az Arany János utcai épület pedig nem alkalmas a reprezentatív funkcióra, ezért kellett új helyszínt keresni.

A Duna Palota azért is lehet megfelelő helyszíne az OVK-nak, mert az épületben a korábbi választásokra már kiépítették a (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának központi szerveréhez csatlakozó) informatikai rendszer egyik ágát. Az OVK helyszínéről szóló végső döntést Navracsics Tibor, a választási ügyekért is felelős közigazgatási és igazságügyi miniszter fogja meghozni.

A Zrínyi és a Nádor utca sarkán álló Duna Palota 1894 és 1897 között épült Freund Vilmos tervei alapján, neobarokk stílusban, jelenlegi formáját 1941-ben kapta.