eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Különleges állapotok a Balatonnál

Szombattól a Balaton főbb pontjain szinte egymást érik a borfesztiválok. Augusztus 7-én startol a hónap végéig tartó balatonfüredi rendezvény, az Almádi Borfesztivál augusztus 6-tól 22-ig tart, de augusztus 10-ig még Balatonlellén is üzemel a Lellei Borhét.

Augusztus második hétvégéjén kevés hely akad a Balaton körül, ahol nem a boré a főszerep. Szombaton, 7-én nyit Balatonfüreden a parti sétány közkedvelt rendezvénye, az Almádi Borfesztivál pedig egy nappal előbb, augusztus 6-án startolt.

Most ér tetőpontjára Balatonlellén is a borhét, amely a hónap elejétől augusztus 10-ig várja az érdeklődőket. A tó körüli "borfővárosokon" kívül máshol is vannak most kisebb fesztiválok, például Ábrahámhegyen.

Az Almádi Borfesztivál idén új helyszínen és új fabódékkal nyitott meg. Balatonalmádi nem borvidéki központ, így itt vendégborászatokkal is lehet találkozni, például az egri Gál Tibor pincészettel, vagy a villányi Wunderlich Alajossal. A legtöbb bor azonban nyilván a Balaton környékéről érkezik: a környékbeli gazdák mellett Badacsonyból ott lesz a Borbély Pincészet és a Szeremley Birtok, vagy például a Dobosi Pincészet Szentantalfáról.

A Balatonfüredi Borhetek a jól bevált helyszínen, közvetlenül a tó partján várja a nyaralókat. A rendezvény augusztus 7-től egészen a hónap végéig, augusztus 29-ig tart nyitva. A kiállító borászok azt ígérik, hogy idén a jó hangulat mellett a minőség is fontos szempont lesz, így többségében kizárólag palackos borokat kínálnak majd. A Balatonfüred-Csopaki borvidéken 2010-ben Az Év Borosgazdájának megválasztott Mészáros József a minőség kérdéséről nyilatkozva fontos részleteket árult el a Füred TV-nek.

Mészáros József szerint azért fontos palackozott tételekkel kínálni a fesztiválozókat, mert így a harmadik héten is ugyanolyan jó minőségű borokkal várhatják a vendégeket, mint a rendezvény elején. Az idén a borvidék legjobbjának választott termelő elmondta: a korábbi években bizonyos gazdák egy nagy hordó bort tartogattak a füredi fesztiválra, amelyből kannánként fogyott a nedű. A megkezdett hordó, vagyis a "darabban tartott bor" minősége azonban nem tolerálja az ilyen módszereket, így a három hétig tartó esemény második felében már minőségi kihívásokkal kellett szembenézni azoknál a termelőknél, akik nem palackos borokkal jelentek meg.

A balatonfüredi rendezvények a helyi gazdák mellett természetesen kiállít majd a borvidék két nagyágyúja, a Figula Pincészet és Jásdi István is.

Balatonlellén már egy hete áll a bál, a borfesztivál augusztus 10-ig tart. Bujdosó Ferenc, a térség egyik meghatározó termelője kérdésünkre elmondta: a korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyon sok vendég keresi fel a kiállítók standjait. A Bujdosó Pincészetnél az egyik sláger a Rosé Secco, vagyis a roséból készített habzóbor, de a kóstolók a vörösborokat is kedvelik.

A Lellei Borhét után nem sokkal, az augusztus 20-a körüli napokban kerül majd sor a szomszédos Balatonbogláron a hagyományos szüreti napokra.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×