Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Villámcsapás, elöntött pincék, balesetek - így néz ki Budapest és környéke vihar után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Villám csapott egy családi házba és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fővárosi épületébe a péntek délelőtti viharban. Budapesten és környékén elöntött pincékhez, aluljárókhoz és koccanásos balesetekhez riasztották a leginkább a szakembereket. A térségben élők a fővárosi katasztrófavédelemhez átirányított 105-ös segélyhívón vagy a helyi tűzoltóknál tehetnek bejelentést.

A legtöbb hívás Észak-Budáról és Észak-Pestről érkezik a tűzoltóságokhoz, általában vízszivattyúzáshoz kérnek segítséget az emberek - mondta el a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese.

A XIV. kerületben egy családi házba belecsapott a villám, emiatt a tetőszerkezet kigyulladt, a tűzoltók négy vízsugárral eloltották a tüzet - közölte Dobson Tibor, hozzátéve: a fővárosban több kisebb koccanásos baleset is történt, de személyi sérülésről egyelőre nem kaptak jelzést.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese Tóth Tihamér elmondta: délelőtt 9 óra után villám csapott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság budapesti, Építész utcai épületébe is.

Emiatt sem a vezetékes, sem a 105-ös segélyhívó vonaluk nem működik, ez utóbbit átirányították a fővárosi katasztrófavédelemhez.

A villámcsapás okozta hiba elhárításán dolgoznak a szakemberek, addig is vagy az átirányított 105-ös számon, vagy a helyi tűzoltóságokon tehetnek bejelentést a segélykérők. A villámcsapás személyi sérülést nem okozott - hangsúlyozta az ügyeletes.

A megszokottnál sokkal nehezebb most a híráramlás, egyelőre húsz, a délelőtti heves esőzés és vihar okozta Pest megyei káresetről tudnak.

A legtöbbször pincékbe befolyt víz kiszivattyúzásához hívták a tűzoltókat, de Pomázon és Verőcén a villámlás is kisebb-nagyobb károkat okozott.

Az előbbi településen egy családi házba, az utóbbin egy nagyfeszültségű vezetéket tartó oszlopba csapott bele a villám. Mindkét helyen folynak a helyreállítási munkálatok - közölte Tóth Tihamér.