eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Schmitt Pál elsődleges célja a 15 milliós magyarság szolgálata - a nap hírösszefoglalója

Aláírta az első törvényt a hivatalába ma beiktatott köztársasági elnök. Az Európai Központi Bank szerint több szempontból is aggályos a magyarországi banki különadó. A Hirosima elleni amerikai atomtámadásra emlékeztek Japánban.

Aláírta az első törvényt a hivatalába ma beiktatott köztársasági elnök. Schmitt Pál a közjogi méltóságok tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló jogszabály módosítását látta el kézjegyével. Az Országgyűlés július 22-én fogadta el a törvényt. Eszerint a volt köztársasági elnöknek hivatali idejének lejárta után is lakáshasználati jog jár, ez - a volt államfő halála esetén - az özvegyét is megilleti. A jogszabály rögzíti azt is, hogy csak akkor kaphat lakást a volt köztársasági elnök, ha más közjogi tisztség betöltésekor még nem szerzett ilyen jogosultságot. Az új államfő korábban a Sándor palota udvarán tartott beiktatási ceremónián a nemzet egységének és felemelkedésének szolgálatát, valamint a demokratikus rend feletti őrködést nevezte legfontosabb feladatának. Schmitt Pál hangsúlyozta: elsődleges célja a 15 milliós magyarság szolgálata, és a magyar nyelv védelme is.

Az Európai Központi Bank szerint több szempontból is aggályos a magyarországi banki különadó. A frankfurti központú pénzintézet a budapesti kormány kérésére vizsgálta a 29 pontos gazdasági akcióterv pénzügyi elemeit. Az EKB közleményében azt írta: a bankadó miatt sebezhetőbbé válhat a pénzügyi rendszer, valamint drágulhat a háztartások és a vállalkozások hitelfelvétele. A devizaalapú jelzáloghitelek új szabályozásáról az európai pénzintézet úgy vélte: AZ javíthatja a pénzügyi egyensúlyt, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a devizaalapú jelzáloghitelezés betiltása ellentétes lehet a tőke és a fizetések szabad áramlásának uniós elvével.

A települések több mint felében, összesen 1600 helyen állít jelölteket az őszi önkormányzati választásokon az MSZP. Szanyi Tibor, a párt kampányfőnöke Nyíregyházán azt mondta: az augusztus 14-én induló kampány célja, hogy a szocialisták jobb eredményt érjenek el, mint az országgyűlési választásokon.

A kommunizmus bűneinek nyilvános tagadása miatt feljelenti Biszku Béla egykori belügyminisztert a Jobbik. Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban elmondta: álláspontjuk szerint Biszku Béla bűncselekményt követett el azzal, hogy a Duna Televízió szerda esti műsorában ellenforradalomnak minősítette az 1956-os forradalmat, valamint igazságosnak és jogszerűnek tüntette fel a megtorlások idején lefolytatott koncepciós eljárásokat, így a halálos ítéleteket.

Országszerte több százszor riasztották a tűzoltókat a vihar miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte: a legtöbb bejelentés Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyéből, valamint Budapestről érkezett. Elsősorban elöntött pincékhez, kidőlt fákhoz, megrongálódott házakhoz és villámcsapás miatt kigyulladt épületekhez hívták a tűzoltókat. Napközben többször piros riasztást adott ki egy-egy régióra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Budapest öt forgalmas csomópontjában rendőrök irányították a forgalmat napközben, mert a zivatarok miatt nem működtek a közlekedési lámpák. Az egyik 28-as villamos mintegy 20 utasát a tűzoltók és a BKV munkatársai menekítették ki, mert az esővízben a szerelvény elakadt. Az ország több vasútvonalán is gondot okoz a rendkívüli időjárás.

Azonnali intézkedést várnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdálkodók támogatására a helyi agrár érdekképviseletek. Az Agrárkamara és a MAGOSZ becslései szerint az idén több mint 10 milliárd forint kárt okozott a szélsőséges időjárás a nyírségi termelőknek.

Magyarország továbbra is megbízható partner a terrorizmus elleni küzdelemben - állapítja meg az amerikai külügyminisztérium éves jelentésében. Az egyes országokat értékelő rész méltatja Budapestet amiért Afganisztánban egy Tartományi Újjáépítő Csoportot irányít, 28 katonát küldött egy új, közös Hadműveleti, Tanácsadó és Összekötő csoportba, és 40 katonával járult hozzá az országos választások biztosításához. Washington elismeréssel említette azt is, hogy Magyarország befogadott egy foglyot a guantánamói börtöntáborból.

Lengyelországban beiktatták hivatalába Bronislav Komorowski államfőt. Az előrehozott elnökválasztásra azért volt szükség, mert áprilisban Lech Kaczynski repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette.

A Hirosima elleni amerikai atomtámadásra emlékeztek Japánban az esemény 65. évfordulóján; az Egyesült Államok először képviseltette magát a városban tartott rendezvényen. Hirosima polgármestere helyi idő szerint 8 óra 15 perckor kongatta meg a békeharangot, abban a pillanatban, amikor 65 évvel ezelőtt az Enola Gay nevű B-29-es bombázóról ledobták a városra az atombombát. Becslések szerint 140 ezren vesztették életüket közvetlenül a bombázástól, a következő évtizedekben pedig több százezren haltak meg a sugárzástól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×