eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lezsák Sándor aláírta a július 22-én elfogadott törvényeket

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke pénteken aláírta és átküldte a köztársasági elnöknek a parlament július 22-ei ülésén elfogadott törvényeket.

A parlament nyári rendkívüli ülésszakának utolsó napján fogadták el a többi között a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot, valamint a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását is.

Az Országgyűlés kommunikációs irodája múlt szerdán közölte, hogy Lezsák Sándor a törvényes határidőn belül, augusztus 6-án fogja aláírni az elfogadott törvényeket. A politikus azt írta, nyilatkozatával "tiszta és egyértelmű helyzetet" kíván teremteni.

A házszabály szerint az Országgyűlés által elfogadott törvényt a házelnök tizenöt napon belül aláírja, majd haladéktalanul megküldi a köztársasági elnöknek.

Az Országgyűlés felkérheti az Országgyűlés elnökét, hogy a köztársasági elnöktől a törvény sürgős kihirdetését kérje.

A parlament július 22-én több mint egy tucat törvényt fogadott el, köztük a kormány 29 pontos gazdasági akciótervéhez kapcsolódó gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot, illetve a Fidesz ötelemes médiacsomagjához tartozó, a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását, amely átalakítja a közszolgálati média rendszerét.

Az utolsó ülésnapon fogadták el a kilakoltatási moratóriumot jövő év április 15-ig meghosszabbító, a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását, a nemzeti földalapról szóló törvényt, valamint a közbeszerzési törvény módosítását.

Ekkor fogadták el azt az alkotmánymódosítást is, amely három évig korlátozza a fegyveres szervek volt tagjainak választhatóságát - ennek sürgős kihirdetését is kérte a Ház - , illetve azt a törvényt, amely az alaptörvényben teszi lehetővé különadó kiszabását az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek jó erkölcsbe ütköző jövedelmeire.

Az elfogadott jogszabályok között van a közrendvédelmi csomag is, amely alapján lehetővé válik, hogy elzárással is büntethetők legyenek azok - köztük a fiatalkorúak is -, akik kis értékű lopást, csalást, rongálást követnek el.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×