Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Heves viharok és jégeső rontja el a hétvégét - piros riasztás jöhet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felhőszakadással érte el Budapestet az újabb hidegfront, amelynek hatására országszerte visszaesik a hőmérséklet, heves zivatarokra, erős szélre és jégesőre lehet számítani - mondta az InfoRádióban az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Elképzelhető, hogy a zivatarok miatt több régióra kiadják majd a legmagasabb szintű, piros riasztást.

Hidegfront érte el péntekre virradóra az országot, amely a Dunántúlon felhőszakadásokat, jégesőt okozott. Ez a csapadékrendszer lassan elhagyja ugyan az országot, de jön az utánpótlás, amely nem csak nyugaton jelenik meg, hanem keletre is áthúzódik - mondta el Török László.

A meteorológus szerint arra kell számítani, hogy délutánra heves záporok és zivatarok csaphatnak le nyugaton. Késő este pedig már a Tiszántúlon is lehet felhőszakadás, jégeső viharos széllel.

Azt előre nem lehet megmondani, hogy mekkora károkat okozhatnak a zivatarok, de azzal mindenképpen számolhatunk, hogy nagyobb jégdarabok hullanak majd - tette hozzá.

A hétvégi kilátásokról azt mondta a meteorológus, hogy szombaton keleten lesz hűvösebb idő, nyugaton viszont még 25 Celsius fok várható. Vasárnaptól egyre inkább visszatérhet a napsütés, és a jövő héten ismét meleg lesz.

Legmagasabb szintű riasztás jöhet

Elképzelhető, hogy a zivatarok miatt több régióra kiadják majd a legmagasabb szintű, piros riasztást - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa.

Fodor Zoltán elmondta, hogy az átvonuló zivatarvonal miatt a közép-dunántúli régióra és Közép-Magyarországra már kiadták a narancssárga riasztást, amelyet a következő órákban bármikor kiterjeszthetnek az ország más térségére is. A legnagyobb valószínűséggel a Dunántúl keleti felén, az Alföldön, valamint az Északi-középhegység térségében kell heves zivatarokra készülni.

A Dunántúl nyugati térségét leszámítva az ország nagy részén megvannak a feltételek ahhoz, hogy több alkalommal is heves zivatarok alakuljanak ki helyenként - mondta Fodor Zoltán. Így várhatóan ezeken a területeken is kiadják majd a narancssárga riasztást, ez alapján a heves zivatarokat óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések és akár három centiméter átmérőjű jég kísérheti. A rövid idő alatt leesett csapadék mennyisége pedig a 40 millimétert is meghaladhatja.

Nem lehet kizárni, hogy egy nagy területre kiterjedő, heves eseményeket okozó zivatarrendszer alakuljon ki a nap folyamán, akár orkán erejű, 120 km/h erősségű széllel - hangsúlyozta Fodor Zoltán. Hozzátette: a Balatonnál az egyik széljelző automata rendszer péntek reggel 99 km/h erősségű szelet regisztrált.

Hanganyag: Szabó Gergõ