Felsőfokú szakképzés diploma előtt - vagy helyett

Infostart
2010. augusztus 6. 08:00
A pótfelvételi eljárás során meglehetősen sok felsőfokú szakképzést hirdettek meg az oktatási intézmények. Az Educatio felsőoktatási igazgatója szerint részben ezzel magyarázható, hogy nő az ilyen képzésre jelentkezők száma. Horváth Tamás ugyanakkor elismerte, hogy az oktatáspolitika is ösztönzi ezt a képzési formát.

Egyre népszerűbb a felsőfokú szakképzés, idén csaknem 20 százalékkal nőtt a jelentkezők száma, és valamivel több pályázót vettek fel, mint tavaly, 20 ezerből 12 ezret - mondta az InfoRádiónak az Educatio Kft. felsőoktatási igazgatója.

Sokan választják ezt a képzési formát azok közül, akiknek nem sikerült a főiskolai, egyetemi felvételi. Egyre többen vannak azonban olyanok is, akik előbb szakmát szereznek, és csak azután tanulnak tovább, végzettségükért pedig plusz pontokat kapnak - tette hozzá Horváth Tamás.

Akárcsak a felsőoktatásban, a felsőfokú szakképzésben is a gazdasági szakok a legnépszerűbbek. Idén a legtöbben idegenforgalmi szakmenedzsernek jelentkeztek.

Nem feltétlenül jelent hátrányt a munkaerőpiacon, ha valaki nem diplomát szerez, hanem a felsőfokú szakképzésben végez, sok területen ugyanis a munkáltatók inkább a praktikus, gyakorlatorientált ismereteket használni tudó munkaerőt választják, és kevésbé van szükségük az elméleti tudást biztosító intézményből kikerülőkre - hangsúlyozta az Educatio felsőoktatási igazgatója.

Horváth Tamás szerint várható, hogy a jövőben bővül a felsőfokú szakképzésben helyet kapók köre, hiszen az oktatáspolitika is ösztönzi ennek a képzési formának a megjelenését. Már most, a pótfelvételi időszakban is sok ilyen kurzust hirdettek az intézmények - fűzte hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást