Először írt alá törvényt Schmitt Pál

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 6. 17:38
Aláírta az első törvényt a hivatalába ma beiktatott köztársasági elnök. Schmitt Pál a közjogi méltóságok tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló jogszabály módosítását látta el kézjegyével.

Az Országgyűlés július 22-én fogadta el a törvényt. Eszerint a volt köztársasági elnöknek hivatali idejének lejárta után is lakáshasználati jog jár, ez - a volt államfő halála esetén - az özvegyét is megilleti. A jogszabály rögzíti azt is, hogy csak akkor kaphat lakást a volt köztársasági elnök, ha más közjogi tisztség betöltésekor még nem szerzett ilyen jogosultságot. Az új államfő korábban a Sándor palota udvarán tartott beiktatási ceremónián a nemzet egységének és felemelkedésének szolgálatát, valamint a demokratikus rend feletti őrködést nevezte legfontosabb feladatának. Schmitt Pál hangsúlyozta: elsődleges célja a 15 milliós magyarság szolgálata, és a magyar nyelv védelme is.

Az ünnepségen részt vett többek között Orbán Viktor miniszterelnök és Mádl Ferenc volt államfő, de a most leköszönt Sólyom László nem volt ott az eseményen, akárcsak az MSZP és az LMP képviselői, akik döntésüket azzal indokolták, hogy későn kaptak meghívást.