Többszáz millió eurós lefoglalás uniós csalás miatt

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 5. 18:17
Többszáz millió euró értékű vagyontárgyat foglalt le az olasz rendőrség olyan vállalatoknál, amelyek feltételezések szerint csalárd módon jutottak uniós pénzekhez. Öt vállalkozót házi őrizetbe is helyeztek.

A rendőrség tájékoztatása szerint elsősorban a dél-olaszországi Calabriában működő vállalkozókról van szó, akik olívaolaj-termeléssel foglalkoznak, illetve szállodákat üzemeltetnek. Ezek a vállalkozók a beruházásaikhoz igénybe vett uniós, illetve olasz állami támogatás kezdő részletét úgy tüntették fel, mint a fejlesztéshez szükséges önrészt, és ezzel megpróbáltak még több pénzt kicsalni.

Olaszországban már régóta visszaélések melegágya az a gyakorlat, hogy az elmaradott térségekben a vállalkozások fejlesztéséhez adott uniós támogatást az olasz állam ugyanakkora összeggel kiegészíti.

A rendőrség által hét vállalkozótól lefoglalt vagyontárgyak között van szálloda, olívaolaj-termelő berendezés, luxusüdülő és mintegy 3 ezer hektárnyi, főként olívabogyó- és gyümölcstermesztésre használt termőterület.