Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Jobbik eltörölné a regisztrációs adót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A regisztrációs adó eltörlését, és a hozzá kapcsolódó jogszabályok hatályon kívül helyezését javasolja 2011-től a Volner János (Jobbik) által a parlamenthez augusztus 3-án benyújtott törvényjavaslat.

A törvényjavaslat indoklása szerint a regisztrációs adó 2003-as bevezetése jelentősen megnövelte a közúti gépjárművek első magyarországi forgalomba helyezésének költségeit. Emiatt jelentősen visszaesett az új gépjárművek eladása, a piac a használt - ezáltal környezetszennyezőbb - de regisztrációsadó-mentesen elidegeníthető gépjárművek adásvétele felé tolódott el. Mindez jelentősen hozzájárult a gépjárműkereskedő cégek anyagi meggyengüléséhez, ami a gazdasági világválság során végül nem egy vállalkozás esetében csődhöz vezetett.

A regisztrációs adó bevezetése miatt tömegessé váltak a magyar utakon közlekedő, külföldi rendszámú, de magyar magánszemélyek, illetve cégek által üzemeltetett járművek, amelyek üzembentartói ellen a Vám- és Pénzügyőrség (VP) szélmalomharcot vív az adófizetők pénzén - tartalmazza az indoklás.

A magyar gépjárműpiac talpra állításának feltétele a fogyasztókra háruló költségek csökkentése - húzzák alá. A regisztrációs adó beszedéséből származó bevételkiesést ellensúlyozná a megnövekedett eladásokból származó áfabevétel - érvel az előterjesztő.

A VP a regisztrációs adóból a gépjármű-értékesítés jelentős visszaesése miatt 2009-ben 33,553 milliárd forintot szedett be, az előirányzat 40,9 százalékát. Az idei első félévben a regisztrációs és fogyasztási adóból 14,832 milliárd forint folyt be, az előirányzat 37,7 százaléka.