Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nincs vészforgatókönyv, ha a BKV szerződést bont az Alstommal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fővárosnak egyelőre nincs vészforgatókönyve arra az esetre, ha a BKV felbontaná a szerződést az Alstommal - mondta az InfoRádiónak Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. A Nemzeti Közlekedési Hatóság pénteken utasította el a cég metrókocsikra beadott típusengedély-kérelmét.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság pénteken utasította el az Alstom metrókocsikra beadott típusengedély-kérelmét. A fővárossal kötött szerződés szerint a francia cég tervezi, gyártja és szállítja a 2-es, illetve a 4-es metróvonal szerelvényeit.

Legközelebb augusztus 26-án ül össze a Fővárosi Közgyűlés, ahol a BKV bemutathatja az NKH döntésének jogi és pénzügyi következményeit - mondta az InfoRádiónak Ikvai-Szabó Imre.

A közgyűlés azonban nagy valószínűség szerint még nem tud tárgyalni a másodfokú döntésről, ugyanis az elsőfokú döntést múlt hét pénteken hozta meg a hatóság, a francia cégnek pedig 15 napja van a fellebbezésre. Ha ezt megteszi, akkor az NKH-nak újabb 22, vagy annál is több nap áll rendelkezésére az elbírálásra.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: az augusztus 26-ai közgyűlés az addigra elkészülő jogi, pénzügyi és szakértői jelentés alapján foglal majd állást. Hozzátette: nem egy, hanem több ügyről van szó, hiszen a 2-es és a 4-es metró szerelvényeit is érinti az eljárás, ráadásul utóbbiban nem csak a BKV és az Alstom a szereplő, hanem a magyar állam és a Európai Fejlesztési Bank is.

Ikvai-Szabó Imre beismerte, hogy a fővárosnak egyelőre nincs vészforgatókönyve arra az estre, ha a BKV felbontja a szerződést az Alstommal. Mivel a döntést pénteken hozta meg az NKH, a következő napokban dolgoznak ki erre az eshetőségre alternatívákat. Úgy véli azonban, hogy a francia cég ki tudja javítani azokat a hibákat, amelyet a hatóság kifogásolt.

Hanganyag: Sigmond Árpád