Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Feljelentést tettek a BKV szakszervezetei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismeretlen tettes ellen bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen a BKV négy szakszervezete, mert a közlekedési társaság pénzügyi helyzete kilátástalan és ezért a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat a felelős.

A tulajdonos és megrendelő Fővárosi Önkormányzat annak ellenére nem finanszírozza a BKV bevételekkel nem fedezett kiadásait, hogy erre a szolgáltatási szerződés és több rendelet is kötelezi - áll abban az ügyészségi beadványban, amit a Kilián Autóbusz Üzemegység Szakszervezete, az Óbuda Autóbuszgarázs Szakszervezet, a Cinkota Autóbusz Közlekedési Szakszervezet, valamint a BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet fogalmazott meg.

Mint írták, a főváros 2002 óta semmilyen működési támogatást nem ad, a normatív állami támogatás bevezetésével egyidejűleg az önkormányzati működési támogatás megszűnt. A szakszervezetek szerint a Fővárosi Önkormányzat "súlyosan jogszabálysértő" magatartásának következménye a működés tartós alulfinanszírozottsága, amelynek eredményeként a BKV költségvetési hiánya tavaly már meghaladta a 27 milliárd forintot.

Nemes Gábor, a Cinkota Autóbusz Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta: az alulfinanszírozottság a társaság működését alapvetően befolyásolja, ez pedig a tulajdonos magatartására vezethető vissza. Azért is fordult a négy szakszervezet az ügyészséghez, hogy felhívja a figyelmet arra: a helyzet nem a munkavállalók felelőtlen magatartása miatt következett be.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa