eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Czomba Sándor: Már készül a kormány második akcióterve

Már készül a kormány második programcsomagja a gazdaságélénkítéshez - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor beszélt arról is, hogy a jelenleg hatályos Munka Törvénykönyve nem alkalmas a munkaerő-piaci gondok megoldására, ezért azon sürgősen változtatni kell.

Az elmúlt két hónap nagyon mozgalmas volt a foglalkoztatáspolitikát illetően is: augusztus elsején lépett hatályba az egyszerűsített foglakoztatást érintő törvénymódosítás, és napokon belül lép hatályba a háztartási munkát érintő törvény is - emlékeztetett az InfoRádió Aréna című műsorában Czomba Sándor.

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormánynak feszített tempót kellett diktálnia, hogy eloltsa a tüzet ott, ahol erre szükség volt. Amihez hozzányúlunk, ott mindenhol van átalakítanivaló, ezért egy nyári szünetet közbeiktatva szeptembertől újra nekilátunk a munkának - tette hozzá.

Az államtitkár úgy véli, a kormánynak folytatnia kell azt az utat, amelyet az első akciótervvel kijelölt. Már készül a második programcsomag, és reményeink szerint január közepétől testet ölthet a nemrég vitára bocsátott Új Széchenyi-terv - fűzte hozzá Czomba Sándor, aki kiemelte: a kormány mozgásterét nagyban korlátozza az, hogy a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló források kétharmada elfogyott vagy lekötötték, emiatt pedig forráshiány keletkezett.

Átalakítás előtt a Munka Törvénykönyve

Az új kormány azt tervezi, hogy záros határidőn belül nekilát a Munka Törvénykönyvének átdolgozásához, mert nagy szükség van arra, hogy olyan törvények legyenek hatályban, amelyek a munkavállalóknak és a munkaadóknak is egyértelműen meghatározzák a feladatukat, a szerepkörüket és a lehetőségeiket - mondta Czomba Sándor.

Az államtitkár kiemelte: szeretnének látványos előrelépést elérni a rugalmas foglalkoztatás terén, mert ennek a feltételrendszere jelenleg szinte teljesen hiányzik, és a munkaerő-kölcsönzés kérdését is tisztázni kell.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×