Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mindenki elégedett Budapest új főutcájával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is tetszik Budapest új főutcája - ez derült ki a Magyar Kerékpárosklub által szervezett bejáráson. A résztvevők a Ferenciek teréről a Kristóf téren, az Erzsébet téren, a József Attila utcán és a Zrínyi utcán keresztül tekertek át a Szabadság térre, tapasztalataikról pedig Wolf Péter, a Magyar Kerékpárosklub projektvezetője számolt be az InfoRádiónak.

Tetszett Budapest új főutcája a kerékpárosoknak - mondta a a Magyar Kerékpárosklub által szervezett bejárás után az InfoRádiónak a szervezet projektvezetője. Wolf Péter szerint modern gondolkodással alakították ki a Ferenciek terétől a Szabadság térig húzódó utcát.

A projektvezető dicsérendőnek tartja, hogy élhető tér alakult ki, ahol nem a gépjárművek közlekedése az elsődleges szempont. Nincsenek kiemelt szegélyek, egy szintben van az egész utca, ez pedig megköveteli, hogy figyeljenek egymásra a gyalogosok, biciklisek és autósok - hangsúlyozta Wolf Péter.

A Magyar Kerékpárosklub projektvezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy több dolog is javításra szorul. Ezek közül a legfontosabb a kétirányú biciklis közlekedés megkönnyítése, ugyanis az autósoknak az egész főutca délről észak felé egyirányú, de a biciklisek számára egyes szakaszokon lehetővé tették a kétirányú haladást. A probléma az, hogy az út szűkössége, a burkolati jelek hiánya és a szabály újdonsága miatt a biciklisek bizonytalanul élnek ezzel a lehetőséggel, és az autósok sem mindig állnak a helyzet magaslatán - vélekedett.

A bejárás után Wolf Péter azt mondta: arra koncentrálnak, hogy a tervező szakemberek építsék be munkájukba a bejárások során megtapasztalt szempontokat. Erre nagy szükség van, hiszen az utóbbi évtizedekben a közlekedési tervezésnél egyértelműen az autósok érdekei kerültek előtérbe - tette hozzá.

A keddi bejáráson részt vettek a belváros-lipótvárosi önkormányzat és a fővárosi önkormányzat főépítészi irodájának képviselői, valamint két tervező cég munkatársai is.

Hanganyag: Herczeg Zsolt