eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Elképesztő maja szemfedő, kagylóból és gyöngyből

Nyolcezer kagylóból és gyöngykölesszemből szőtték azt a szemfedőt, amelyet 1600 évvel ezelőtt egy magas rangú maja személyiség sírjába helyeztek Calakmul ősi városában.

A kagylókból és a növényi szemekből álló leletet, amelyet 1998-ban fedeztek fel, most kétéves munkával rekonstruálták, és augusztus 12-től kezdődően lesz látható az öt maja uralkodó sírmellékleteit bemutató kiállításon a Mexikói Nemzeti Antropológiai Múzeumban - olvasható az Art Daily honlapon.

Az aprócska szemfedőt valamikor Kr.u. 375 és 450 között helyezték egy fontos maja személyiség sírjába, aki mellé számtalan kerámia- és jádetárgyat tettek útravalóul.

Az egykori mesterek 6630 gyöngykölesszemet (Lithospermum), valamint öt különféle kagylófaj 1648 faragott darabját varrták az azóta elporladt textíliára vagy bőrre. A magvak és a kagylófajok azonosítását a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézetben végezték, ahogy az INAH szakemberei rekonstruálták a szemfedőt is.

"Legnagyobb meglepetésünkre ez a maják univerzumának három szintjét - az eget, a Földet és az alvilágot jeleníti meg, amelyek egy központi tengelyre, a világfára vannak felfűzve" - magyarázta Sofia Martinez del Campo Lanz restaurátor.

Ismertetése szerint a magvakból csak a kemény burok maradt meg, a gyöngykölesszemek puha belsejét hőkezeléssel távolították el valamilyen módon, erről tanúskodnak az égésnyomok.

A mennyei részt 13 datolyacsigahéjjal (az olividae családba tartozó tengeri csiganem) jelenítették meg. A földi szintet olyan kagylókból rakták ki, amelyek mindmáig megőrizték vörös színük maradékát. A majáknál a vörös szín a vért és termékenységet jelenítette meg.

"A vörös kagylók a Föld szintjén a talajt megtermékenyítő rituális vérontást jelképezik" - emelte ki a restaurátor.

A "szemfedő" központi részét négyszögbe rendezett, datolyacsigahéjakból faragott arcok és koponyák foglalják el, amelyek a szakértő szerint istenségek és a természetfeletti erőket jelenítik meg. Ezeket nagyobb kagylók veszik körbe, amelyek az alvilág folyóját szimbolizálják.

"A lelet rekonstruálása nem csupán a maja művészet rendkívül érdekes darabjának a megmentését jelenti, hanem segít megismerni azt is, hogy milyen kultikus szerepe lehetett" - hangsúlyozta Lanz, aki szerint a "szemfedő"az egykori maja notabilitást volt hivatott eligazítani az e világból a túlvilágra tartó útján".

Calakmul (a két közeli piramis városa) a valaha volt legnagyobb maja városok egyike, a mexikói Campeche államban, a guatemalai határtól 20 kilométerre található. Becslések szerint ötvenezren lakhatták magát a várost, amelynek fennhatósága akár 150 kilométeres távolságra is kiterjedt.

Calakmul központi része 2 négyzetkilométer, de a teljes terület, melyet főként sűrűn épített lakóépületek borítanak, közel 20 négyzetkilométer. Eddig 6750 ókori építményt azonosítottak Calakmulban, melyek közül a legnagyobb az 55 méter magas nagy piramis. Az épületek döntő része még feltáratlan.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×