Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schmitt Pálnak nem kellenek Sólyom László emberei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársainak 90 százalékától megválik a pénteken a Sándor-palotába költöző Schmitt Pál - értesült az InfoRádió. Az elbocsátandó hivatali dolgozók többsége már meg is kapta a felmondólevelét. Sólyom László leköszönő államfő még nem döntötte el, hogy \"volt elnökként\" mit csinál a következő években.

Jelentős, mélyreható változást tervez a Köztársasági Elnöki Hivatal szervezetében Schmitt Pál. Az InfoRádió értesülései szerint a pénteken hivatalba lépő államfő a több mint 50 fős intézménynek mindössze 5-6 munkatársát tartaná meg, a dolgozók mintegy 90 százaléka már megkapta, vagy a napokban kapja meg a felmondólevelét.

Az információkat megerősítette a hivatal Stratégiai és Kommunikációs főosztályvezetője is, aki elmondta, vezetői posztokon senki nem marad a helyén. Azon túl, hogy Schmitt Pál vélhetőleg a saját embereivel tölti majd fel a hivatalt, egyelőre nem tudni, hogy várható-e komoly szervezeti átalakítás az intézményben.

Szerettük volna megtudni, miért mondott fel a leendő elnök több mint 40 embernek, de sem őt, sem a munkatársait nem értük el.

Bár még csak augusztus 6-tól lesz államfő Schmitt Pál, már korábban több támadás érte a személyét. Elnöki szerepfelfogása még nem ismert, de korábban kifejtette, hogy nem akar a törvényhozási munka gátja lenni. Az ellenzék ezt máris úgy fordította le, hogy megszűnik a kormány fölött a demokratikus kontroll.

Más oldalról is támadták a leendő államfőt. Ugyan még Schmitt Pál az Országgyűlés elnöke, de a napokban már Lezsák Sándor jár el helyette első alelnökként. Az ő feladata lesz az is, hogy az utolsó napon elfogadott törvényeket elküldje a köztársasági elnöknek aláírásra. Ha pedig kivárja a törvényben erre meghatározott legkésőbbi időpontot, akkor már nem Sólyom László, hanem Schmitt Pál írhatja alá államfőként az ellenzék által alkotmányellenesnek tartott több jogszabályt. A szocialisták úgy látják, hogy Sólyom László biztosan az Alkotmánybírósághoz küldene több törvényt, például a médiaszabályozást és a gazdasági törvénycsomagot, Schmitt Pál viszont szerintük nem fogja.

Kérdés, hogy a leköszönő köztársasági elnök hogyan képzeli el a jövőjét. Korábban Sólyom László a Heti Válasznak azt mondta, jövendőbeli feladatainak egyike, hogy beletanuljon a "volt elnök" szerepébe. Pártpolitizálni nem akar, de nem zárta ki, hogy aktív közéleti tevékenységet folytat majd. Erre lehetősége is lesz a jövőben, egy a napokban elfogadott törvény ugyanis a kétfős titkárság és a gépkocsi-használat mellett százmilliós nagyságrendű költségvetési forrást is biztosít a számára, és a korábbi elnököknek, hogy egy-egy általuk preferált témát intézményesítsenek. Kumin Ferenc az InfoRádiónak azt mondta, elnök egyelőre nem döntötte el, hogy ezt igénybe veszi-e.