Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újra lehet szóbeli felvételi az egyetemeken

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Várhatóan egy-két hónapon belül dolgozzák ki az egyetemi és főiskolai szóbeli vizsgák visszaállításának részleteit - mondta Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár.

Egyeztetnek a szakmai szervezetekkel arról, hogy ismét lehetővé váljon a felsőoktatásban a szóbeli vizsga alkalmazása; ám ennek részleteit, tehát hogy például a 480 pontos rendszerben hány pontot érhet a "személyes elbeszélgetés", azt várhatóan 1-2 hónap múlva dolgozzák ki - közölte az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa annyit elárult: ha lesz is szóbeli, az az egyes karokon csak egységesen vezethető be, kivételt nem tesznek.

Az államtitkár hangsúlyozta: a politikai szándék megvan, a részletek kidolgozásán szakemberek munkálkodnak.

Arra a kérdésre, hogy milyen szakokon, illetve egyetemeken és hogyan vezetik be a szóbeliztetést, Hoffmann Rózsa egyelőre nem tudott válaszolni, de hangsúlyozta: mindenképpen egységesnek kell lennie a rendszernek. Ha magyar szakon szóbeliztetni akarnak az egyetemek, akkor azt vagy minden bölcsészkar megteszi, vagy egyik sem - fűzte hozzá.

Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár egy hete sajtótájékoztatón azt mondta: a stratégiai tervezésben szerepel annak a lehetőségnek a biztosítása, hogy a felsőoktatási intézmények találkozhassanak a hozzájuk jelentkezőkkel.

Mint mondta, így meg tudnák ítélni az intézmények, hogy a jelentkezők tényleg komolyan gondolják-e a továbbtanulást, és tudják-e egyáltalán, hogy hova jelentkeznek.