eur:
395
usd:
370.83
bux:
65362.97
2024. április 19. péntek Emma

Újra lehet szóbeli felvételi az egyetemeken

Várhatóan egy-két hónapon belül dolgozzák ki az egyetemi és főiskolai szóbeli vizsgák visszaállításának részleteit - mondta Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár.

Egyeztetnek a szakmai szervezetekkel arról, hogy ismét lehetővé váljon a felsőoktatásban a szóbeli vizsga alkalmazása; ám ennek részleteit, tehát hogy például a 480 pontos rendszerben hány pontot érhet a "személyes elbeszélgetés", azt várhatóan 1-2 hónap múlva dolgozzák ki - közölte az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa annyit elárult: ha lesz is szóbeli, az az egyes karokon csak egységesen vezethető be, kivételt nem tesznek.

Az államtitkár hangsúlyozta: a politikai szándék megvan, a részletek kidolgozásán szakemberek munkálkodnak.

Arra a kérdésre, hogy milyen szakokon, illetve egyetemeken és hogyan vezetik be a szóbeliztetést, Hoffmann Rózsa egyelőre nem tudott válaszolni, de hangsúlyozta: mindenképpen egységesnek kell lennie a rendszernek. Ha magyar szakon szóbeliztetni akarnak az egyetemek, akkor azt vagy minden bölcsészkar megteszi, vagy egyik sem - fűzte hozzá.

Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár egy hete sajtótájékoztatón azt mondta: a stratégiai tervezésben szerepel annak a lehetőségnek a biztosítása, hogy a felsőoktatási intézmények találkozhassanak a hozzájuk jelentkezőkkel.

Mint mondta, így meg tudnák ítélni az intézmények, hogy a jelentkezők tényleg komolyan gondolják-e a továbbtanulást, és tudják-e egyáltalán, hogy hova jelentkeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×