Ezt tenné Budapest első roma származású főpolgármester-jelöltje

Infostart
2010. július 31. 11:49
A romák integrációjának egyetlen útja a polgárosodás - mondta az InfoRádióban a Roma Polgári Tömörülés főpolgármester-jelöltje. Makai István adósságkezelő-, és közmunkaprogramot indítana a fővárosi cigányoknak.

Magyarországon először fordul elő, hogy egy roma származású ember is megméretteti magát főpolgármester-jelöltként. Ennek szimbolikus jelentősége van - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Makai István, aki hozzátette: az elmúlt húsz évben a romákat érintő kérdésekben szinte semmi sem történt.

A Roma Polgári Tömörülés főpolgármester-jelöltje hangsúlyozta: ő a romák és a nem romák közös jelöltje kíván lenni. Egymás kitaszítottságára nem lehet Magyarország jövőjét építeni. Romákat és nem romákat ezer szállal köri össze a múlt - fűzte hozzá.

A romák polgárosodásának az integráció az egyetlen lehetséges útja Makai István szerint, aki úgy véli: a romakérdés nem csak szociális, egészségügyi és kulturális probléma, hanem nemzetgazdasági és stratégiai is. A romák kiaknázatlan munkalehetőséget jelentenek, az általuk képviselt munkaerőre szüksége van a magyar gazdaságnak - hangsúlyozta.

A legfontosabb az adósságcsapdába került romák problémájának megoldása, amelyre a Roma Polgári Tömörülés ki is dolgozott egy programcsomagot. Makai István elmondta: a csomag lényegét az adósság-átütemezés, illetve a jövedelmi viszonyokhoz igazított adósságkezelés jelenti.

A szervezet első lépcsőben a közmunkaprogram megvalósítását tűzte ki célul, hogy a nem dolgozó romákat felkészítse a nyílt munkaerőpiacra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Makai István 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Makai István 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást