Vizsgálják a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány károkozásait - a nap hírei

Infostart
2010. július 30. 21:10
A Gyurcsány- és Bajnai-kormány idején kötött négy állami szerződést vizsgál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az elszámoltatási kormánybiztos javaslatára.

Papcsák Ferenc azt mondta: a sanghaji világkiállítást, a sukorói kaszinó koncesszióját, az Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseket és a moszkvai kereskedelmi képviselet ingatlanértékesítését vizsgálják meg. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal soron kívül vizsgálja a négy ügyet, a feladat annak megállapítása, hogy mekkora kár érte az államot.

Váltás az MVM-nél

Visszahívta Mártha Imre eddigi vezérigazgatót a Magyar Villamos Művek Zrt. éléről a társaság rendkívüli közgyűlése. A tanácskozás résztvevői Baji Csabát nevezték ki a posztra. Az igazgatóság elnöke Faragó Csaba lett. A 46 éves Baji Csaba korábban egyebek mellett a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója volt és az MVM igazgatósági tagjaként is tevékenykedett. Faragó Csaba az előző Orbán-kormány idején az ÁPV rt. vezérigazgatója volt.

Régi-új elnök a Nemzeti Kulturális Alap élén

Hétfőtől Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező tölti be a Nemzeti Kulturális Alap elnöki tisztét. Ezt maga az érintett erősítette meg, miután hírek jelentek meg kinevezéséről a sajtóban. A művész konkrétumokról egyelőre nem akart nyilatkozni, keddre ígért bővebb tájékoztatást. Jankovics Marcell az előző Orbán-kormány idején már volt a Nemzeti Kulturális Alap elnöke.

Nem az Alstomra


Nem kapta meg a végleges típusengedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a francia Alstom metrókocsija, amelyet a budapesti 2-es vonalra szántak. A döntés nem jogerős. Az Alstom még nem döntött a fellebbezésről. A Nemzeti Közlekedési Hatóság arról számolt be, hogy a fékrendszerrel voltak problémák. A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján - ha a kocsi nem kapja meg a típusengedélyt - fel kell bontani a szállításra aláírt 65 milliárd forintos szerződést.

Kényszer-üzemeltetés


Szombaton lesz a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep hivatalos átadás-átvétele, majd vasárnap megkezdi működését az uniós társ-finanszírozással épített létesítmény. Az ÉlőDuna projekt közleménye szerint a beruházó Fővárosi Önkormányzat és az üzemeltető nem tudott megállapodni bizonyos kérdésekben, ezért a vitás ügyek rendezéséig a tisztítómű úgynevezett kényszer-üzemeltetéssel működik, ami műszaki szempontból nem okoz gondot. Korábban Wertán Zsolt fővárosi kereszténydemokrata képviselő vizsgálatot kezdeményezett a szennyvíztisztító ügyében az illetékes kormánybiztosnál.

Tarlóst támogatják többen

Egy felmérés szerint kétharmados a támogatottsága Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltnek. A Századvég Alapítvány közölte: Demszky Gábor jelenlegi főpolgármester munkájával ugyanakkor a budapestiek több mint háromnegyede elégedetlen. A Fidesz és a KDNP közös jelöltjére az összes budapesti választópolgár fele szavazna. A szocialista Horváth Csabát a megkérdezettek 10, az LMP-s Jávor Benedeket 5, a jobbikos Staudt Gábort 1 százaléka támogatná. A Századvég adatai szerint a biztos szavazók körében 65 százalékos Tarlós István támogatottsága.

Bezáratják, ami illegális

Minden illegálisan működő szociális otthont bezárat, és egységes ellenőrző rendszert vezet be az időseknek szolgáltatást nyújtó intézmények felügyeletére a kormány. Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára azt mondta: listát állítanak össze az illegálisan működő szolgáltatókról.

Tartalékhoz nyúlnak

Az árvízi helyreállításra szánt összeg tartalékkeretét is igénybe veszi a kormány a lakhatatlanná vált ingatlanok újjáépítéséhez. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Miskolcon azt mondta: eredetileg mintegy 3 milliárd forintot biztosítottak az újjáépítésre, de most azok a települések is kapnak, ahol a víz levonulása után dőltek össze házak.

Megemlékeztek


Koszorúzással egybekötött gyászünnepséget tartottak a roma holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából az Országos Cigány Önkormányzat Dohány utcai székházánál. Az eseményen a kormány, a parlamenti pártok, valamint a diplomáciai testületek képviselői is megjelentek. Hétfőig országszerte megemlékezéseket tartanak. Az európai központi ünnepséget hétfőn, az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor területén tartják, ahol 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint 3 ezer romát mészároltak le.

Egyre nagyobb a feszültség


Görögországban összecsaptak a rendőrökkel a sztrájkoló üzemanyag-fuvarozók. A hét eleje óta tartó munkabeszüntetés részvevői meg akarták akadályozni, hogy egy Thesszaloniki közelében lévő olajfinomítóból elinduljon egy üzemanyagot szállító tartálykocsi. A fuvarozók szakszervezetének vezetője délután jelentette be, hogy az athéni kormány fenyegetései ellenére folytatják sztrájkjukat. Az akció miatt súlyos üzemanyaghiány alakult ki Görögországban.