Hadat üzen a kormány a törvénytelen szociális otthonoknak

InfoRádió / MTI
2010. július 30. 14:19
Minden illegálisan működő szociális otthont bezárat a kormányzat, és egységes ellenőrző rendszert vezet be az időseknek szolgáltatást nyújtó intézmények felügyeletére - közölte Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára.

A minisztérium "Vigyázat, engedély nélküli szociális szolgáltatás!" címmel felhívást tesz közzé, és "szégyenlistát" készít az illegálisan működő szolgáltatókról - jelentette be Nyitrai Imre.

Az ellenőrzési rendszert egységesítik, a "retorziónak" három szintje lesz: szociális bírságot szabnak ki, ha "jogszerűtlen vagy embertelen körülményeket" tapasztalanak egy intézményben, majd normatíva megvonással élnek, és legsúlyosabb szankcióként akár a működési engedélyét is bevonják a szolgáltatónak - mondta el a helyettes államtitkár.

Szerinte "szégyen és gyalázat", hogy az elmúlt négy-öt év kontrollálatlan változásai a jelenlegi helyzethez vezettek. "Hatalmas bizonytalanságot okoz" az a "jogi dzsungel", amely a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások körül van - fogalmazott.

Nyitrai Imre közölte, jelenleg tizennyolc eljárás folyik idősek számára illegálisan szolgáltatást nyújtó intézmények ügyében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást