Levetetné a szégyenlistát az internetről az ombudsman

Infostart
2010. július 27. 17:30
Jogerős bírósági ítéletig nem veszi le a honlapjáról a szégyenlistát a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A Csongrád megyei város a szociális segéllyel visszaélők nevét és adatait teszi közzé, mivel megítélése szerint csak a nyilvánossággal tudja szankcionálni a közmunkát, és a természetbeni juttatásokat visszautasítókat. Az adatvédelmi biztos jogszerűtlennek, de erkölcsileg elfogadhatónak tartja az intézkedést.

A pártok az emberi jogi bizottság ülésén bírálták a hódmezővásárhelyi szégyenlistán. A Csongrád megyei település eddig 450 lakos nevét tette közzé internetes honlapján; ők azok, akik szociális segélyt igényelnek, de a közcélú munkát visszautasították, nem vették át a gyógyszerutalványt, nem vették igénybe az ingyen ebédet, esetleg részegen jelentek meg munkavégzésre.

A település polgármestere szerint ezek az emberek visszaélnek az adófizetők pénzével. Lázár János elmondta, hisz a nyilvánosság kényszerítő erejében, minthogy a lista közzététele után több tucatnyian jelentkeztek is közmunkára.

Az adatvédelmi biztos hivatalos határozatot még nem hozott, az ülésen azonban azt kérte a polgármestertől, hogy távolítsa el az oldalról. Jóri András szerint erkölcsileg érthető a felháborodás, a névsor közzététele viszont jogszerűtlen. Hozzátette: ez csak pótcselekvést, és nem oldja meg a problémákat, sőt, olyanokat is büntet, akik nem szolgáltak rá.

Arra a kérdésre, leveszik-e az oldalról a listát, Lázár János úgy válaszolt: megvárják az ombudsmani határozatot, és az azt követő jogorvoslati ítéletet. A polgármester fel van készülve arra, hogy döntése nem állja majd ki a jog próbáját, de kész bíróság előtt megvédeni azt. Megjegyezte: a fő baj az, hogy az önkormányzatnak ilyen esetben nincsen szankcionálási joga.

Az MSZP a szándékot érti, de szegényellenesnek tartja az intézkedést, a Jobbik az iránnyal egyetért, de radikálisabb módszerhez folyamodott volna, míg az LMP ugyancsak szegényellenesnek gondolja a döntést, és elfogadhatatlannak tartja a listát - a párt szerint számos szankcionálási lehetősége lett volna a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást