Kik közül választhatunk főpolgármestert?

Infostart
2010. július 27. 10:00
Miközben az MSZP még mindig nem döntötte el, támogassa-e a május óta kampányoló Horváth Csabát a főpolgármesteri címért vívott harcban, egyre több politikai formáció jelenti be saját jelöltjét a posztra.

Május 1-én a Városligetben ismertette az ingyenes budapesti tömegközlekedést hirdető programját Horváth Csaba korábbi szocialista főpolgármester-helyettes. Az azóta eltelt hónapok alatt azonban az MSZP még nem

döntötte el, kiálljon-e teljes mellszélességgel a jelölt mellett - akit egyébként a 23 kerületből 20 javasolt a posztra -, vagy keressenek helyette más, esetleg egy civil jelöltet.

Egy civil kezdeményezés Gegesy Ferencet, Ferencváros ex-szabaddemokrata polgármesterét jelölte volna, ám ő nem vállalta a megméretést. A Népszabadság információi szerint, ha a szocialisták a héten nem találnak más jelöltet, akkor marad Horváth Csaba. A napilap megjegyzi ugyanakkor, hogy az a Szanyi Tibor lett a helyhatósági választás kampányfőnöke, aki nem titkolja: más jelöltet szeretne találni Tarlós István ellenében.

Politológusok szerint a legnagyobb esélye a Fidesz-KDNP jelöltjének, az egy hónappal ezelőtt a posztra megválasztott Tarlós Istvánnak van. A politikus az eddigiekhez képest egészen más politikai filozófiát, más gondolkodást, más értékrendet, rendezett, gondolkodó várost ígér.

Augusztusban ismerteti programját Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje, aki - bár maga is országgyűlési képviselő - megtiltaná a politikai álláshalmozást.

Kizárja az együttműködést más politikai pártokkal Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika jelöltje, aki szerint az önkormányzati választás és annak budapesti része fordulópont lehet az LMP számára. A jelölt azt mondta: olyan alternatívát kínálnak, amely lényegileg különbözik az elmúlt húsz év "megcsontosodott politikájától".

A Roma Tömörülés Makai István elnök személyében állít főpolgármester-jelöltet. Õ, akárcsak Tarlós István és Staudt Gábor, a következő napokban az InfoRádió Aréna című műsorának vendégei lesznek. Hétfőn pedig a Zöld Baloldal jelentette be, hogy nekivágnak a választásnak. Az ő jelöltjük Galba-Deák Ádám, a Demokratikus Hálózat első embere.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást