Alaposan vizsgálódott az ÁSZ

Infostart
2010. július 27. 11:00
Az Állami Számvevőszék 69 témában 57 jelentést készített tavaly. A pénzügyi ellenőrző szervezet a 2009-es tevékenységét összegezve megjegyzi, elvégeztek minden időre előírt feladatot.

650 szervezetnél végzett tavaly az Állami Számvevőszék helyszíni vizsgálatot. A munkatársak 700 javaslatot tettek, és összesen 57 jelentést írtak.

A költségvetési-gazdálkodási ellenőrző szervezet tevékenysége 2009-ben is megfelelt a törvényi előírásoknak, és elvégezte az összes előírt kötelezettségét.

69 témában vizsgálódott tavaly az ÁSZ. Véleményezte az idei költségvetés tervezetét, ellenőrizte a zárszámadást, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az MTI működését, valamint a főváros és a kerületek bevételmegosztását.

A helyi önkormányzatok gazdálkodási rendszere nagy erőket kötött le, 109 települési önkormányzatnál kellett helyszíni szemlét végezni, emellett 16 nagyobb vagyonnal rendelkező városról készült külön jelentés.

Az Állami Számvevőszék kétévente ellenőrzi a pártok és pártalapítványok gazdálkodását is, 2009-ben öt párt és három alapítvány került sorra.

A központi költségvetési fejezetek közül tavaly az Országgyűlés és a Honvédelmi Minisztérium gazdálkodását ellenőrizte a szervezet, de a 2008-as ügydöntő népszavazás lebonyolításához felhasznált forrásokat is vizsgálta a számvevőszék.

Az éves ellenőrzési kapacitás több mint negyedét olyan vizsgálatok kötötték le, amelyeket nem írja elő a törvény. A jelentésben olvasható konkrétumok említése nélkül, hogy az átláthatóbb államháztartás érdekében a szervezet vizsgálta a közigazgatás modernizációját, az elkülönített állami pénzalapok rendszerét, a lakástámogatási rendszert és a kincstár működését is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást