Navracsics: véget ért a kormányzás első, megalapozó szakasza

Infostart
2010. július 26. 17:12
Ezen a héten hirdeti meg a kormány az Új Széchenyi tervet - jelentette be a miniszterelnök-helyettes a kormány első két hónapját értékelő tájékoztatón. Navracsics Tibor elmondta, új korszak kezdődött el május végén, a kisebb parlamenttel és önkormányzati testületekkel évtizedes törekvéseket vittek véghez.

Az adócsökkentés mellett forrásátcsoportosítással indítaná be a magyar gazdaság növekedését a kormány. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta, a kabinet január elsejétől kezdve fokozatosan bevezeti az egykulcsos adót, amely végül 16 százalék lesz. A héten pedig bejelentik a kis- és középvállalkozásoknak szóló nagy léptékű támogatási programot.

"Az ezen a héten meghirdetendő Új Széchenyi Terv keretében újabb forrásokat fogunk átcsoportosítani a kkv-knak, uniós forrásokból tesszük lehetővé, hogy ismét beinduljon a gazdaság motorja, és ezzel már a jövő évtől kezdve remélhetőleg a gazdasági növekedés is stabillá és fenntarthatóvá tud válni" - mondta.

Navracsics Tibor hozzátette, 51-ről 33-ra csökken a beruházásokhoz szükséges engedélyezési eljárások száma, létrejönnek a kormányhivatalok, amelytől hatékonyabb, és gyorsabb államigazgatást remél a kormány.

A miniszterelnök-helyettes a kabinet első két hónapját értékelve elmondta, a közbiztonsági reformcsomag miatt a rendőrség már jobb műszaki felszereltséggel, nagyobb anyagi biztonságban és létszámmal dolgozhat a jövőben. Navracsics Tibor fontosnak nevezte a megyei közigazgatási hivatalok szeptember 1-i visszaállítását, és a trianoni békeszerződés évfordulójának nemzeti emléknappá nyilvánítását.

A politikus beszélt a múltról is. Szerinte az Orbán-kormány két olyan ügyben is előre tudott lépni, amelyről az elmúlt kabinetek csak beszéltek. "Útjára indítottuk a választójogi reformot. Lehetővé tesszük, hogy a ciklus második felére olyan választójogi törvény szülessen, melynek eredményeként 2014-ben egy 200 fős parlament ülhessen össze. Hasonlóképpen még gyorsabban cselekedtünk a kisebb önkormányzatok, a kevesebb önkormányzati képviselő esetében" - fogalmazott.

Az október 3-i önkormányzati választásokon már jóval kisebb képviselő testületeket választhatunk. Navracsics Tibor azt mondta, elmérgesedő konfliktust okozott a kettős állampolgárságról szóló törvény módosítása, valamint a 2006. augusztus 20-i tűzijáték és az október 23-i utcai zavargások áldozatainak kártérítése. Szerinte mindkettő megelőzhető lett volna, ha az előző kormány jól végzi a munkáját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Tamás összeállítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást