Mi lesz a BKV állami támogatásával?

Infostart
2010. július 26. 18:08
Vizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy finanszírozható-e a továbbiakban a BKV a Bajnai-kormány és a főváros között született tavaly decemberi megállapodás keretein belül - mondta az InfoRádiónak Nagy Anna kormányszóvivő. Demszky Gábor főpolgármester levelet írt Matolcsy György tárcavezetőnek, mivel nem utalta át a kormány a közlekedési cég idei plusztámogatásának harmadik részletét.

A főpolgármester szerint októberben veszélybe kerülhet a BKV fizetőképessége, ha a kormány nem fizeti ki a Bajnai-kabinet által tavaly decemberben vállalt támogatást. Demszky Gábor közleményében azt írta: a július 15-i határidőig nem érkezett meg a kormány és a főváros közötti szerződésben rögzített 7,4 milliárd forintos részlet.

A főpolgármester levélben hívta fel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter figyelmét arra, hogy a támogatás elmaradása esetén már októberben veszélybe kerülhet a BKV fizetőképessége.

A tárca vizsgálja a helyzetet


Vizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy finanszírozható-e a továbbiakban a közlekedési vállalat az előző kormány és a főváros között született megállapodás keretein belül - közölte az InfoRádióval a kormányszóvivő. Nagy Anna kiemelte: megnézik, milyen a büdzsé helyzete, és hogyan lehet erről az összegről dönteni.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy elsősorban a főváros dolga a BKV működtetése. Ne az legyen az egyetlen bevételi forrás, hogy a központi költségvetésből mekkora támogatást kap a cég - tette hozzá.

Nagy Anna kifejtette, hogy a költségvetés több mint 30 milliárdot fizet ki normatív támogatásként a BKV-nak, és ez több mint tízszerese annak, amit a többi vidéki település összesen kap. Emellett a teljes jegyárak és a kedvezmények közötti különbözetet, 17 milliárd forintot is kifizetnek a költségvetésből a cég számára.

Nem harcias lépés

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az InfoRádióval azt közölte, jó jelnek tartja a kormányszóvivő válaszát.

Mint mondta, nem harcias lépésnek, hanem kollegiális gesztusnak szánták a levelet. Ezt jelzi, hogy Demszky Gábor egyeztetést is javasolt a kormánnyal - tette hozzá.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ikvai-Szabó Imre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Nagy Anna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást