Veszélyes az ásványvizekkel és hévizekkel kapcsolatos kereskedelmi szemlélet a kutató szerint

Infostart
2010. július 18. 11:11
Magyarországon nem fenyeget a vízhiány veszélye, mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Nováky Béla hidrobiológus, az MTA Vízgazdálkodás-tudományi Bizottság titkára. Amit veszélyesnek tart, az az ásványvizekkel és hévizekkel kapcsolatos kereskedelmi szemlélet. A szakember elmondta azt is, hogy Magyarország pont annak a vonalnak a határán van, amely elválasztja a csapadékosabbá, vagy a szárazabbá váló területeket.

Hiába a globális éghajlatváltozás, Magyarország nem fog a vízhiány veszélyével szembenézni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MTA Vízgazdálkodás-tudományi Bizottság titkára, aki hozzátette: igazából az az aggasztó, hogy mivel a víz áru, akkor hoz profitot, ha minél többet fogyasztanak belőle.

Nováky Béla szerint az ásványvizek, a wellnessturizmus és a hévizek népszerűsége miatt fennáll a túlfogyasztás veszélye.

A Föld vízkészlete 1,4 milliárd köbméter, ám ennek csak nagyon kis része dinamikus, vagyis gyorsan vízkörforgó: elpárolog és csapadék lesz belőle - magyarázta a hidrobiológus, aki hangsúlyozta: mindössze 0,03 százaléka a víznek ilyen, ráadásul rendkívül egyenetlenül oszlik ez el.

A hőmérséklet emelkedik, de több lesz a csapadék és több lesz a Föld hasznosítható vízkészlete - mondta Nováky Béla, aki kiemelte: a probléma ezzel az, hogy ennek idő és térbeli eloszlása nagyon egyenlőtlen lesz, vagyis ahol ma sok a víz, ott még több lesz, ahol pedig kevés, ott kevesebb.

Magyarország problémája az, hogy a 47. szélességi fok környékén fekszik - ettől északra több, délre viszont kevesebb csapadék lesz, és még nem dőlt el, hogy hazánk melyik tartományba kerül.

Hanganyag: Ignáth Márk


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nováky Béla 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Nováky Béla 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást