Kövér Lászlót javasolja az Országgyűlés elnökének a kormányfő - a nap hírei

Infostart
2010. július 16. 21:17
Új közbiztonsági stratégiára és büntetőpolitikára van szükség Magyarországon - mondta a miniszterelnök a Belügyminisztérium állománygyűlésén. Béndek József irányítja péntektől a Vám és Pénzügyőrséget, miután az eddigi vezetőt, Nagy Jánost felmentette posztjáról a nemzetgazdasági miniszter.

Kövér Lászlót javasolja az Országgyűlés elnökének a kormányfő. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: Orbán Viktor az Alkotmánybíróság tagjának Stumpf Istvánt és Bihari Mihályt ajánlja. A Fidesz-frakció hétfőn vitathatja meg a miniszterelnök javaslatait és a jelölteket csütörtökön választhatják meg a képviselők. Az MSZP tragédiának tartja, hogy a Fidesz várhatóan Kövér Lászlót jelöli az Országgyűlés elnökének, az LMP pedig azt közölte: megítélése szerint Stumpf István nem felel meg az alkotmánybírákról szóló törvény követelményeinek.

Új közbiztonsági stratégiára és büntetőpolitikára van szükség Magyarországon - mondta a miniszterelnök a Belügyminisztérium állománygyűlésén. Orbán Viktor szerint a rendőrség sikeres működésének nem lesz pénzügyi akadálya, és a kormány 4 év alatt elkészít egy kiszámítható életpálya-modellt a rendvédelmi szervezetek tagjai számára. A kormányfő szólt arról is, hogy az új közbiztonsági stratégia miatt van szükség személycserékre.

Béndek József irányítja péntektől a Vám és Pénzügyőrséget, miután az eddigi vezetőt, Nagy Jánost felmentette posztjáról a nemzetgazdasági miniszter - erősítette meg az InfoRádiónak a szervezet szóvivője. Sipos Jenő csak a jövő hétre ígért részletes tájékoztatást az ügyben. Közben új vezetőket nevezett ki 3 fővárosi kerületi rendőrség élére az országos és a budapesti rendőrfőkapitány. Hatala József és Tóth Tamás mai hatállyal bízta meg Kőhalmi Zsolt korábbi XVIII. kerületi kapitányt az V. kerületi rendőrség vezetésével, Kékesi Andrást, a BRFK Ellenőrzési Szolgálat vezetőjét pedig a XVIII. kerületi kapitányság irányításával. Farkas Csaba eddigi budaörsi vezetőt a XII. kerületi rendőrség élére nevezték ki. A BRFK ellenőrzési szolgálatának vezetésével Bodó Bernadettet bízták meg, aki az V. kerületi rendőrség kapitányságvezető-helyettese volt.

A 2006 őszi eseményekkor megsérült több száz rendőr kártalanítását kezdeményezi a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete. Bárdos Judit, az érdekképviselet főtitkára az InfoRádióban elmondta: levelet írtak a történtek kivizsgálásával megbízott Balsai Istvánnak, és arra kérték a fideszes politikust, hogy járjon el az ügyben.

Júniusban helyi önkormányzatok nélkül 297,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás, az első féléves deficit 1.033,6 milliárd forint, az éves tervezett hiány 118,8 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az elmúlt év első 6 hónapjában 812,6 milliárd volt a deficit, ami az egész évre tervezett hiány 89 százalékának felelt meg.

A Békés megyei Szarvason csaknem 4 milliárd forintból épül meg Magyarország legnagyobb biogáz erőműve. A Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdasági államtitkára az alapkő letételekor azt mondta: az energiafüggőség miatt nemzetgazdasági érdek, hogy hatékonyan használja fel az ország a természet adta lehetőségeket. Bencsik János közölte: az augusztusban kezdődő beruházáshoz mintegy 500 millió forint uniós forrást nyert a pályázó.

Azonnali vizsgálatot kezdeményezett az ÁNTSZ-nél 8 potenciafokozó étrend-kiegészítő ügyében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára. A tárca közleménye szerint Szócska Miklós egy szaklapban közölt felmérésre hivatkozva döntött így, mert az alapján a vizsgált 10 étrend-kiegészítő közül 8-nál hamisításra utaló jeleket találtak a szakértők.

Nem megfelelően elkészített borokat és tiltott növényvédő szert tartalmazó uborkát találtak egy ellenőrzésen a Vidékfejlesztési Minisztérium szakértői. A Balaton-Vin Kft. egyik termékében nem engedélyezett szintetikus glicerint és tiltott színezéket, míg Farsang Tibor egri borász 2008-as muskotályában mesterséges édesítőszert, szacharint mutattak ki. Egy miháldi termelő uborkájában a forgalomból kivont növényvédő szer hatóanyagát találták meg.

Jövő pénteken, délután negyed 3-kor búcsúztatják Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművészt Budapesten, a Farkasréti temetőben. Erről a Magyar Színház tájékoztatta a távirati irodát. A Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, Érdemes művész, a Nemzeti Színház örökös tagja vasárnap, életének 85. évében, hosszan tartó betegség után hunyt el. Kállai Ferencet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Magyar Színház saját halottjának tekinti.