Németh Zsolt: Ismét megnyílhat több külképviselet

Infostart
2010. július 15. 06:05
Ausztriával, Lengyelországgal, vagy esetleg a visegrádi országokkal közösen is nyithat Magyarország nagykövetségeket és konzulátusokat különböző országokban. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az InfoRádiónak azt mondta, jelentősen át kell alakítani a külképviseleti rendszert, itt is lehet ugyanis spórolni.

Több külképviseletet felelőtlenül zárt be a szocialista kormányzat, ezek közül néhánynak a újranyitását lehetségesnek tartja a külügyi tárca államtitkára. Németh Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában példaként említette Torontót és Sydneyt, ahol jelentős magyar ajkú közösség él.

Elvégzik a külképviseleti rendszer felülvizsgálatát, és lehet olyan afrikai ország, ahol bezárják a képviseletet - közölte az államtitkár.

Németh Zsolt elképzelhetőnek tartja, hogy az Ausztriával, Lengyelországgal, vagy a visegrádi országokkal közösen tartson fent külképviseleteket a magyar kormány. Ilyen jellegű együttműködésről tárgyalt Martonyi János külügyminiszter kedden osztrák kollégájával - tette hozzá.

A szerkezeti átalakítások részeként a vezetői posztokat is csökkenthetik a tárcánál - emelte ki.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást