Felülvizsgálja a kormány a határon túli magyarok támogatási rendszerét

Infostart
2010. július 13. 17:36
Egységes információs rendszert hozna létre a kormány a határon túli támogatások átláthatóbbá tételéért - jelentette be a miniszterelnök-helyettes a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság első ülése után.

Felülvizsgálja a kormány a határon túli magyarok számára juttatandó támogatási rendszert. A kabinet szerint ugyanis átláthatatlanul, és sokszor ésszerűtlenül kapnak állami támogatást az anyaországon kívüli magyar szervezetek.

Semjén Zsolt a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság első ülése után azt mondta, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a minisztériumok közötti kommunikációra.

A miniszterelnök-helyettes szerint a határon túli ügyek pénzügyei zűrösek voltak, párhuzamos finanszírozás zajlott. Ezért ennek a nemzetpolitikai tárcaközi bizottságnak az feladata, hogy kidolgozzon egy kölcsönös tájékoztatáson alapuló egységes információs rendszert a nemzetpolitikai célok, és a határon túli magyarok támogatása érdekében - tette hozzá.

Semjén Zsolt az InfoRádió kérdésére elmondta: nem csökkennek a határon túli magyarságnak járó összegek, de például a Szülőföld Alap lesz mindennek a központja.

Az alapból a jövőben már gazdasági jellegű támogatásokat is el lehet nyerni. A kormányfő-helyettes szerint az a cél, hogy a kormány lássa, ki, milyen célból, mennyi pénzt kap.

Semjén Zsolt közölte: a nemzetpolitika három pillére az anyaországi, a Kárpát-medencei és a nyugati szórványmagyarság. "Ha az egyik láb eltörik, felborul a nemzet" - fogalmazott a politikus.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár az ágazat fontosságára hívta fel a figyelmet. Közölte: nem szeretnék, ha a nemzetpolitika elszigetelt egység lenne az államigazgatáson belül. Ehelyett a nemzetpolitikai szempontoknak kell áthatniuk az államigazgatás egészét.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, hamarosan kormányhatározatban foglalják össze a kormány nemzetpolitikai stratégiáját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást