Újra lehet buktatni az alsó tagozatban

Infostart
2010. július 5. 20:34
Szeptember elsejétől újra évismétlésre lehet kötelezni az alsó tagozatos diákokat, kivéve az első osztályosokat, az Országgyűlés ugyanis elfogadta az erről szóló törvénymódosítást. Az oktatási államtitkár és a pedagógusok nagy része is úgy látja, hogy az eddigi rendelkezés rontotta a diákok teljesítményét, és megalázta a pedagógusokat.

Még kereszténydemokrata képviselőként nyújtotta be május végén a közoktatási törvény módosítását az azóta már az oktatást azóta irányító Hoffmann Rózsa. Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a változtatást, melynek következtében szeptember elsejétől újra lehetőségük van a pedagógusoknak arra, hogy évismétlésre bocsássák az alsó tagozatos diákokat.

Hoffmann Rózsa államtitkár korábban az InfoRádiónak azt mondta, nem volt életszerű, hogy a pedagógus a szülő beleegyezésével buktathatta meg a rosszul teljesítő diákot, az eddig hatályban lévő szabályozás ugyanis így szólt.

"Ennek olyan következménye volt, hogy kisgyerekek és szülők szemtelenül a tanár arcába vágták, hogy úgyse tehet semmit, minek teljesítsem a kötelességemet, minek tanuljak szorgalmasan, úgysincs következménye. Ennek a következmény-nélküliségnek szeretnénk véget vetni" - fogalmazott.

Az első osztályosokat továbbra sem lehet buktatni, Hoffmann Rózsa szerint azért nem, mert legalább két év kell ahhoz, hogy egy általános iskolás diák "utolérje magát" az óvoda után.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hét évet várt arra, hogy megszülessen ez a módosítás, Kerpen Gábor, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak azt mondta, senkinek sem volt jó az eddigi rendszer.

"Egyrészt megalázó helyzetbe hozta a pedagógusokat, hiszen szakmai döntést nem hozhattak. Másrészt a szülőket is nagyon nehéz helyzetbe hozta, hiszen egy szülő nem mondja ki jó szívvel a gyerekéről, hogy ismételjen évfolyamot" - hangsúlyozta.

Kerpen Gábor nem tart attól, hogy mostantól tömegesen évismétlésre bocsátanák az alsó tagozatosokat, hiszen a buktatás azelőtt is csak a végzősök maximum3három százalékát érintette. A PDSZ elnöke megjegyezte, akik az elmúlt hét évben a rossz teljesítményük ellenére léphettek előre, így tartós hátrányba kerültek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást