Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum alakult

InfoRádió / MTI
2010. július 5. 12:09
További 2 milliárd forinttal növelhető az árvízkárosultak megsegítésére fordítható összeg a fuvarozók felajánlása, illetve a fuvarozók és a kormány megállapodása jóvoltából - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a fuvarozókkal együtt tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

A magyarországi fuvarozók egyharmadát képviselő szállítók a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórumot (NÖFF) megalakítva vállalták, hogy 2010 második félévében Magyarországon tankolják meg járműveiket azokban az esetekben is, amikor költséghatékonysági okokból inkább a határon túl tennék ezt - ismertette a miniszter.

Matolcsy György elmondta: ezáltal további 2 milliárd forinttal megnő az árvízkárosultakat megsegítő alap. Összesen 20 millió liter gázolaj magyarországi tankolásáról van szó, amelynek adórésze bekerül az államháztartásba és elkülönítik a célra. Amennyiben ez megvalósul, a kormány bevezeti a kereskedelmi gázolaj kategóriát Magyarországon, ami literenként 8 forint jövedéki adó visszatérítést jelent majd 2011. január 1-től a fuvarozó cégeknek.

A NÖFF alapítóinak képviseletében Wáberer György, a Waberer's Holding elnök-vezérigazgatója elmondta: azt a gázolaj mennyiséget vásárolják meg Magyarországon, amelyet eddig a Magyarországról európai célállomások felé induló fuvarjaik esetében - költségmegtakarítási okokból - főként Ausztriában tankoltak.

A kormány képviseletében Matolcsy György, a fuvarozók képviseletében Wáberer György a fentieket rögzítő megállapodást írt alá.

Wáberer György felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben minden fuvarozó csatlakozna a kezdeményezéshez, az 16 milliárd forint pluszbevételt jelentene az államkasszának. A fórum nyitva áll minden vállalkozás előtt, amelyek teljesítik a csatlakozás feltételeit. Csak azok a vállalkozások lehetnek például tagok, amelyeknek nincs köztartozásuk, minden alkalmazottjukat törvényesen foglalkoztatják és megfizetik utánuk valamennyi adót és járulékot. A fórum a fuvarozói szakma feltételeinek javítására és a gazdaság működőképességének fokozására vonatkozó javaslataival a továbbiakban is támogatni kívánja a kormány munkáját.

A NÖFF alapítója a tíz legnagyobb magyarországi közúti fuvarozó és logisztikai vállalkozás, amelyek a magyar nemzetközi fuvarozási piac mintegy 30 százalékát bonyolítják 4.500 kamionnal. Tagjai: a Waberer's Holding Zrt., a Szemerey Transz Zrt., a Révész Trans Kft., a Huncargo Spedition Szállítmányozási Kft., a Prevost Hungária Kft., a Lerton Trans Hungary Kft., a Gartner Intertrans Hungária Kft., az Eurolux-Trans Nemzetközi Fuvarozási Szállítmányozási és Kereskedelmi Kft., a Horváth Rudolf Intertransport Kft. és a Transtank Nemzetközi Tankautó Fuvarozási Kft.

A szervezet alapítói felajánlást tesznek az Észak-Magyarország régiót ért természeti katasztrófát követő újjáépítés támogatására. Az alapítók mindegyike vállalja egy-egy, az árvíz által lerombolt ház felújítását, illetve rendbe hozatalát. Ehhez a kezdeményezéshez várják vállalkozások és magánszemélyek csatlakozását és felajánlásait egyaránt.

Wáberer György kezdeményezéséhez csatlakozott már a Market Zrt., az építőipari vállalkozás szakemberei ingyenesen elkészítik az újjáépítendő házak típusterveit, amelyek közül a települések polgármesterei által rászorultság alapján megnevezett családok kiválaszthatják a számukra megfelelőt. Ezt követően a társaság a kiválasztott házak bármelyikét két hónap alatt felépíti és átadja a fedél nélkül maradt családoknak.