Kormányszóvivő: kétmillió forintos végkielégítés alatt nincs különadó

InfoRádió / MTI
2010. július 2. 16:20
Csak a kétmillió forint feletti összegekre vonatkozik a közszférában a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó, vagyis ez az adónem nem fogja érinteni az átlagkeresetű rendőröket, tanárokat, orvosokat - közölte Nagy Anna kormányszóvivő pénteken Budapesten újságírókkal.

Törvényjavaslatot nyújtott be az kormány az országgyűlésnek a közszférában korábban gyakorlattá vált, akár több tízmillió forintos végkielégítések felfüggesztésére.

A kormányszóvivő elmondta, különadót vet ki a kabinet a közalkalmazottak, a köztisztviselők és az állami tulajdonú vállalatok dolgozóinak végkielégítéseire.

A közszférában a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó a kétmillió forint feletti összegekre vonatkozik - közölte Nagy Anna. Egy átlagos keresettel rendelkező közalkalmazott esetében nemhogy a kéthavi, hanem a hathavi végkielégítést sem éri a kétmillió forintot. Tehát ez a különadó nem fogja érinteni a rendőröket, pedagógusokat, orvosokat, mint ahogy az korábban felvetődött mint lehetőség - hangsúlyozta.

Nagy Anna példaként említette, hogy ha valaki eddig hárommillió forint végkielégítésre jogosult, akkor kétmillió 20 ezer forintot visz haza, de az sem kap 2 millió 80 ezernél többet, akinek 10 milliós összeg járna.

A kormányszóvivő azt mondta, a 98 százalékos adót nem kell megfizetni a katonák leszerelési segélye, a szabadságmegváltás és a jubileumi jutalmak után.

Viszont visszamenőleges hatállyal kívánják csökkenteni a végkielégítéseket. Arra is számítanak, hogy ez alkotmányossági aggályokat vethet fel. A kormány kétmilliárd forint megtakarítást vár az intézkedésektől - jegyezte meg Nagy Anna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Tamás összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást