Július végéig elnapolták a leányfalui gázoló kiadatási tárgyalását

InfoRádió / MTI
2010. június 25. 15:40
Július végéig elnapolta a dublini felsőbíróság Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelősének a kiadatási tárgyalását.

Az MTI dublini igazságügyi forrásainak pénteki beszámolója szerint Tobinnak legközelebb július 22-én kell megjelennie a bíróságon.

Az eddigi, néhány hetente lezajlott rövid bírósági megjelenések során szintén jórészt csak az eljárás elnapolásáról és adatkiegészítés elrendeléséről születtek döntések. A pénteki tájékoztatás szerint azonban július végére Tobint már kétnapos meghallgatásra idézte be az eljáró bíró.

Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak.

Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt; utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben az eljáró magyar bíróság távollétében háromévi szabadságvesztésre ítélte.

Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után helyezhető szabadlábra.

A baleset ír felelősét tavaly novemberben - a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet. Ennek egyik feltétele, hogy a bíró által megszabott időpontokban meg kell jelennie a dublini felsőbíróságon, emellett hetente háromszor a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon is jelentkeznie kell.