Sólyom László: "Nem kívánatos az általam képviselt elnöki felfogás"

Infostart
2010. június 24. 10:00
Az ellenzéki pártok nem támogatják Schmitt Pál államfői jelölését. Az MSZP Balogh Andrást, a Jobbik Morvai Krisztinát, a Lehet Más a Politika Sólyom Lászlót szeretné látni a köztársasági elnöki székben. Sólyom László nyilatkozott: már a választások előtt megértette, nem kívánatos az általa képviselt felfogás, ezért a következő öt évben igyekezne megtalálni az előtte megszokott elnöki szerepkört.

A Fidesz-KDNP frakciószövetségen kívül egyik párt sem támogatja Schmitt Pál államfővé választását. A miniszterelnök szóvivője szerda délelőtt jelentette be, hogy Orbán Viktor azt javasolja, hogy a Fidesz az Európai Parlament eddigi alelnökét, az Országgyűlés jelenlegi elnökét jelölje a jövő keddi köztársasági elnökválasztásra.

Az MSZP szerint nincs semmi meglepő a Fidesz bejelentésében, azt ugyanis a párt parlamenti frakcióvezetője szerint már egy hónapja lehet tudni, hogy Schmitt Pál lehet az államfő, Kövér László pedig az őt váltó házelnök.

AZ MSZP Balogh András bangkoki nagykövetet jelöli államfőnek; ehhez megvan a szükséges 50 képviselőjük. A Jobbiknak és a Lehet Más A Politikának viszont nincs, tehát a két ellenzéki párt hivatalosan nem állíthat köztársasági elnökjelöltet. Kívánalmaik viszont vannak.

A Jobbik már a választási kampányban kijelentette, hogy Morvai Krisztina jelenlegi EP-képviselőt szeretné az államfői székben látni. A radikális párt levélben kéri a többi frakciót, hogy támogassák Morvai Krisztinát. A független Molnár Oszkárral együtt így már 48 aláírás összejött az európai parlamenti képviselőnek, kettő azonban még így is szükséges.

A Lehet Más a Politika Sólyom László újraválasztását támogatja. Az ökopárt azt kérte a Fidesztől: tegyék lehetővé, hogy Sólyom László jelenlegi államfő is a jelöltek között legyen. Bár a Fidesz és a KDNP kétharmados parlamenti többsége alapján egyértelmű, hogy Schmitt Pál fogja megkapni a köztársasági elnök megválasztásához szükséges egyszerű többséget, ettől függetlenül a kormánypárt szokatlan gesztust tett az MSZP-nek.

A Fidesz és a KDNP ugyanis meghívta a keddi frakcióülésre Balogh András szocialista államfő-jelöltet, majd a nyilvános meghallgatás után, amelyen egyébként kétszer meg is tapsolták, alkalmasnak nyilvánították a köztársasági elnöki posztra. Erre válaszul a szocialista frakció is meghallgatná Schmitt Pált a képviselőcsoport hétfői ülésén. Sőt, az LMP is igényt tartana egy beszámolóra a fideszes és a szocialista jelölttől.

Sólyom László időközben interjút adott a Heti Válasznak. A köztársasági elnök azt mondta, már a választások előtt megértette, hogy nem kívánatos a jövőben az általa képviselt elnöki felfogás, ezért most igyekszik megtalálni a "volt elnök" szerepkört.

Sólyom László mandátuma augusztus 4-én jár le, az Országgyűlés jövő kedden szavaz az államfő személyéről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Farkas Dávid összefoglalója Sólyom László interjújáról a Heti Válaszban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást