Pocsék előszezon után fellendülésben bíznak a Balatonnál

Infostart
2010. június 24. 08:00
Minden eddiginél rosszabb előszezont hagyott maga mögött a balatoni idegenforgalom. A tóparti turizmusból élők most a jó időben és a gyarapodó szobafoglalásokban bíznak. Azt jósolják, hogy a főszezon a tavalyinál is több vendéget hozhat a Balatonhoz.

Eddig az évszakhoz képest hideg volt a Balatonnál, a tó vize mindössze 17 fokos, és még mindig sok a szúnyog. A gyatra előszezon dacára a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője, Dani Barbara mégis abban bízik, hogy júliusban és augusztusban sok vendégük lesz, a forgalom akkora lehet, mint tavaly.

Balatonfenyvesen 20 százalékkal esett vissza az idegenforgalom, ahol az előszezon az áradással, a viharokkal és a szúnyogokkal folytatott harccal telt - mondta az InfoRádiónak a déli parti település polgármestere. Lombár Gábor a szobafoglalások alapján azonban bízik abban, hogy a főszezon jól alakul.

Az őszies időjárás miatt az átlagosnál 15 százalékkal kevesebben látogattak el a Balatontourist Zrt. kempingjeibe az őszi időjárás miatt - tudta meg az InfoRádió a legnagyobb balatoni idegenforgalmi cég vezérigazgatójától. Polgár Tibor elmondta: sok család arra hivatkozva mondta le a foglalását, hogy az árvízi védekezés utómunkáiban kell részt vennie.

Nagy Hajnalka, az utazásszervezéssel foglalkozó Magyar Tenger Kft. marketingvezetője a távirati irodának korábban azt mondta: az utóbbi néhány napban több vendéget regisztráltak, mint az egész rosszul sikerült előszezonban.

Ostromot indítottak a külföldi partnerirodák is: az ügyfelek több mint 90 százaléka ragaszkodott ahhoz, hogy még az aznapi árfolyamon megköttessen az üzlet. Jelentős vendégszám-növekedésről számoltak be a balatonalmádi, a balatonfüredi, a tihanyi és a keszthelyi szállodákban is, ráadásul a múlt év hasonló időszakához képest szinte mindenütt 15-20 százalékkal több külföldi vendéget várnak.

A minden korábbinál gyengébb előszezon után fordulatban bíznak a dél-balatoni borházak, a Balatoni Hajózási Zrt., míg a bérvitorlás flottát működtető East Craft Kft. hirtelen és forgalomnövekedésről számolt be.

A jó idő és a gyenge forint lökést adott a tóparti ingatlanpiacnak is: Tóth Tamás siófoki ügyvéd szerint néhány nap alatt megsokszorozódott az ügyletek száma, legalább fél tucat olyan ingatlant adtak el, amelyet évek óta árultak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Dani Barbara
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lombár Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Polgár Tibor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást