Schmitt Pált javasolja államfőnek a Fidesz-KDNP frakció számára a miniszterelnök - a nap hírei

Infostart
2010. június 23. 21:16
Újabb árvízi közmunkaprogramokat készít elő a kormány. Szlovákiában kormányalakítási megbízatást adott Iveta Radicovának a köztársasági elnök. A nap legfontosabb hírei.

Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét javasolja államfőnek a miniszterelnök a Fidesz-KDNP frakció számára - jelentette be a kormányfő szóvivője. Szijjártó Péter azt mondta: Orbán Viktor szerint a jelenlegi házelnök ennek a hivatásnak méltó módon tud megfelelni. A szóvivő közölte: az új házelnök személyéről nem tárgyaltak még. Az MSZP Balogh Andrást jelöli az államfői posztra; a thaiföldi nagykövetet kedden hallgatták meg a kormánypárti képviselőcsoportok. A szocialisták-frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a Fidesz gesztusának viszonzásaként a szocialisták hétfői frakcióülésére meghívják Schmitt Pált, hogy beszámoljon terveiről. Mesterházy Attila hozzátette: nem tartja meglepőnek a döntést, de nem érti, hogy Orbán Viktor miért nem személyesen jelentette be a jelöltet. A Jobbik azt jelezte: Morvai Krisztina, a párt államfőjelöltje támogatását várják a parlamenti frakcióktól, míg az LMP közölte: egyhangúlag támogatná Sólyom László köztársasági elnök újraválasztását, és ehhez - mivel a frakció önállóan nem jelölhet - szintén várják más képviselők támogatását is. Az Országgyűlés jövő kedden dönt az új államfőről. Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök mandátuma augusztus 4-én jár le.

Újabb árvízi közmunkaprogramokat készít elő a kormány - jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor elmondta: a programokban részt vevők elsősorban árvízi védművek, gátak, víz-közművek karbantartási feladatait végeznék el, hogy a május-júniushoz hasonló árvizek megakadályozhatók legyenek. Emlékeztetett arra: a Nemzetgazdasági Minisztérium már június 4-én kiírt egy olyan, egy hónapra szóló, országos jellegű árvízi közmunkaprogramot, amelynek keretében 2300 ember jutott munkához.

Petrétei József volt igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Papp Károly, a Készenléti Rendőrség parancsnokának meghallgatásával kezdi munkáját a 2006-os rendőri túlkapásokat is vizsgáló parlamenti albizottság. Ezt Ékes Ilona, a testület fideszes alelnöke közölte az albizottság ülésének zárt része után. A nyilvános tanácskozáson Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke arról számolt be, hogy megkapták a szükséges dokumentumokat az országos rendőrfőkapitány hivatalvezetőjétől.

Új közszolgálati egyetem létrehozását kezdeményezte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és lehetőség szerint a Corvinus Egyetem közigazgatás tudományi karának összevonásával a Honvédelmi Minisztérium. A tárca vezetőjének kabinetfőnöke elmondta: már dolgoznak a koncepció kialakításán. Szarka Gábor közölte: a tárca egyebek mellett azt várja az összevonástól, hogy átjárhatóvá váljon a terület, vagyis egy leszerelt katona vagy rendőr akár egy átképzés után elhelyezkedhessen máshol is a közszolgálatban.

Több mint 70 kérdést tett fel a 2-es és a 4-es metró vonalaira szánt Alstom metrószerelvények gyártásával kapcsolatban a Fidesz budapesti frakciója. Wintermantel Zsolt és György István, a képviselőcsoport tagjai úgy vélték: az ügyet több visszásság is jellemzi. A képviselők közölték: a Fidesz a többi között azt szeretné megtudni, igaz-e, hogy a BKV több alkalommal is olyan változtatásokat kért, amelyek könnyítették a gyártó dolgát. Példaként említették a kocsik átjáró magasságának 200-ról 180 centiméterre csökkentését. Mint mondták: korábban a Bombardier cég ajánlatát emiatt utasították el.

Felfüggesztik az egészségügyi intézményekre vonatkozó, minimumfeltételeket szabályozó rendelkezést, amely július 1-jén lépett volna hatályba - közölte az egészségügyi helyettes államtitkár. Cserháti Péter elmondta: azért döntöttek így, mert a tárgyi és személyi minimumfeltételeket rögzítő rendelet felkészületlenül érte volna az ágazatot.

Szlovákiában kormányalakítási megbízatást adott Iveta Radicovának Ivan Gasparovic köztársasági elnök. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió alelnöke elfogadta a felkérést, és azt mondta: a másik három jobbközép párttal együtt a polgári felelősség és együttműködés kabinetjét alakítja meg. A tervezett négypárti koalíciónak 79 képviselője van a 150 tagú pozsonyi parlamentben. A szlovák államfő korábban Robert Fico távozó miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással, a választásokon győztes Smer elnöke azonban beismerte: nem sikerült kormányzó többséget létrehoznia.

Menesztette az Afganisztánba vezényelt amerikai haderő parancsnokát az Egyesült Államok elnöke. Barack Obama azután döntött így, hogy Stanley McChrystal egy interjúban sértő megjegyzéseket tett a kormányzat egyes tagjaira. Az amerikai elnök azt is közölte: az új afganisztáni főparancsnok David Petraeus tábornok, az amerikai középső parancsnokság vezetője lesz.