Az MSZP ellenzi a nevelési támogatás bevezetését

InfoRádió / MTI
2010. június 20. 11:50
Az MSZP véleménye szerint a nevelési támogatás bevezetése nem ösztönzi arra a családokat, hogy gyermekeik iskolába járjanak, ezért azt kérik a képviselőktől, hogy hétfőn ne szavazzák meg azt - mondta Török Zsolt budapesti sajtótájékoztatóján vasárnap.

Az MSZP esélyegyenlőségért felelős ügyvivője úgy fogalmazott: a javaslat szerint ahhoz, hogy a gazdagabb családok gyerekei többet kaphassanak, a szegényektől vesznek el.

A képviselő úgy számolt: a 2 millió 50 ezer gyerekből, akik után családi pótlékot fizetnek évente körülbelül 1500-1800 a notórius iskolakerülő. Kijelentette, hogy miattuk viszont a Fidesz kétmillió családot büntet azzal, hogy a nevelési támogatás szabályait megváltoztatva a nehéz helyzetűektől vesz el és inkább a jómódúaknak próbál kedvezni.

Török Zsolt azt mondta: "megértem, hogy kell a pénz Orbán Viktor és minisztertársai családjának, megértem, hogy kell Domokos László lakhatási támogatásához még pár millió forint, (...) de azt nem értjük, hogy miért kell pont a nehéz helyzetben lévő családokat büntetni".

Kijelentette, az új rendszer nem ösztönöz arra, hogy a gyerek iskolába járjon, egyszerűen csak megbünteti a családokat azzal, hogy kivesz a zsebükből egy bizonyos összeget és elkülönített számlán kezeli a pénzt. Emiatt kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg ezt.

A képviselő azt mondta, inkább olyan módszerek kellenének, amelyek azt szolgálják, hogy a gyermekek valóban eljussanak az iskolába. Hozzátette, ehhez 18 éves korig az ingyenes étkeztetés, illetve az ingyen tankönyvhöz jutás lehetőségét kellene bővíteni.